TOP 09: Americký konvoj v Česku je testem naší společnosti

26.03.2015 21:11

TOP 09 vítá, že se v následujících dnech přes Českou republiku přesune konvoj americké armády.

TOP 09: Americký konvoj v Česku je testem naší společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

V čase rusko-ukrajinského konfliktu, v době, kdy si připomínáme konec druhé světové války, a také 25. výročí zapojení našich vojáků do mezinárodní koalice v Kuvajtu, je to vyjádření sounáležitosti s aliancí a test naší společnosti.

„Je smutné,  že na rozdíl od Baltských zemí a Polska je u nás tolik lidí, kteří přesvědčují, abychom neškádlili Rusko. Abychom odmítli konvoje spojenců a otočili se k nim zády. Je nutné každý den připomenout, že poblíž našich hranic se vede válka,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Bohudíky máme své spojence, máme velké i menší státy ve společenství NATO, které s námi sdílejí společné zájmy a odhodlání bránit svobodu. Průjezd amerického konvoje je jen jeden z projevů naší připravenosti a tohoto odhodlání. Samozřejmě u nás máme svobodu slova, i pro zbabělce a kolaboranty,“ dodal Karel Schwarzenberg.

Proč je důležitý průjezd konvoje americké armády

Jsme členy NATO. Náš souhlas s průjezdem znamená, že si vážíme našich spojeneckých závazků. Dávají nám jistotu, že při obraně našeho vlastního státu nebudeme stát sami.

Je logické, že podporujeme naše spojence, pozemní přesun vojsk je součástí jejich cvičení.
Přesun vojáků je demonstrace soudržnosti celé Aliance, protože konvoj jede přes území více států (cvičili v Polsku, Litvě a Estonsku a projedou přes ČR do Německa).

Není to zbytečná demonstrace síly, ale demonstrace podpory. Cvičení o několika tisících mužích zdaleka nedosahují velikosti manévrů Ruské federace, které toho času probíhají o síle 40 tisíc mužů.

Přejezd konvoje je příležitost pro obyvatele i samotné vojáky. Budou mít příležitost pobavit se s občany. Osobní setkání je vždycky výhodné, mohou z něj vzniknout stejná přátelství jako před 70ti lety.

Americký konvoj symbolizuje jednotu Aliance před agresorem, který ohrozil suverenitu státu v sousedství Unie. Místo kritiky přesunu amerických vojáků bychom měli volat pro navrácení Krymu a zajištění suverénní Ukrajiny.

Přejezd není nijak výjimečný. Průjezdy a různá další vojenská cvičení jsou častá a tento konvoj se odlišuje pouze tím, že je předem ohlášený a pozemní. Loni se přes ČR uskutečnilo 131 přesunů s téměř 1631 vojáky a 601 kusy techniky, z toho 11 přesunů (632 vojáků 316 kusů techniky) se týkalo právě americké armády.

V Praze se všechny tři části konvoje (118 vozidel, 516 vojáků) spojí a přenocují, ale stále se jedná o přesun. A v takovém případě o tom podle Ústavy ČR má pravomoc rozhodnout vláda.

Konvoj mimo jiné symbolicky projede také přes Liberec, kde vznikl československý protichemický prapor, který se před čtvrtstoletím zapojil společně s americkými vojáky a dalšími spojenci do osvobození Kuvajtu od iráckých dobyvatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…