TOP 09: Dejme radnicím možnost zakázat vozítka typu Segway

09.12.2015 12:00

Města a obce by měly mít možnost zakázat v určitých částech svého území nebo i plošně pohyb vozítek typu segway. Do novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou právě dnes schvaluje Sněmovna, to navrhli poslanci TOP 09 Daniel Korte a František Laudát.

TOP 09: Dejme radnicím možnost zakázat vozítka typu Segway
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

„Tato vozítka na chodnících jsou nebezpečná nejen pro matky s kočárky i handicapované občany,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové František Laudát.

Podle návrhu poslanců by radnice mohly určit ulice či zóny, kam vozítka nebudou moci vjíždět nebo je ve své obci zakázat zcela. „Vozítka typu Segway do historických částí měst nepatří. V Praze 1 je v Loretánské ulici Škola Jaroslava Ježka pro zrakově postižené a na Maltézském náměstí Konzervatoř Jana Deyla a střední škola pro zrakově postižené. Všichni jejich frekventanti, kteří se tudíž pohybují po Malé Straně ve zvýšeném počtu, jsou při střetu s takovým vozítkem mimořádně ohroženi, protože je nejenže nevidí, ale v uličním ruchu ani neslyší,“uvedl poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Nové omezení pohybu vozítek se nebude týkat pouze chodníků. Obce by totiž v případě, že zákon projde parlamentem, mohly zakázat jízdy na nich i na stezkách pro chodce a cyklisty, v pěších a obytných zónách přímo na silnicích. Výjimku by dostali jen policisté a strážníci.

Možnost zakázat vozítka ocení především pražští starostové. V hlavním městě jsou totiž u turistů velmi populární. „Už mnoho let požadujeme po ministerstvu dopravy takový zákon. Ideálním řešením je dát obcím pravomoc plošně zakázat provoz vozítek typu Segway. V centru Prahy totiž nelze dílčí omezení jejich provozu pomocí dopravních značek použít. V ulicích naší městské části je už nyní tak obrovská koncentrace lidí a vozidel, že by nové značky výrazně omezily nebo přímo znemožnily normální pohyb," míní starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…