TOP 09: Expedice nEUhneme v Praze zabodovala

21.06.2017 10:47

Zjistit, co si lidé přejí, jaké mají sny, plány a potřeby, a co by zlepšilo kvalitu jejich života, to lze jen v terénu a v rozhovorech s nimi. Což byl cíl Expedice nEUhneme v Praze, kde politici TOP 09 měli v úterý štěstí na setkání se zajímavými, odvážnými a kompetentními lidmi.

TOP 09: Expedice nEUhneme v Praze zabodovala
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Sociální služby trápí tři velké problémy – nedostatek kvalifikovaného personálu, byrokracie a komplikace s hrazením zdravotních služeb pojišťovnami,“ uvedl v Domově pro seniory ve Vršovickém zámečku ředitel Centra sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10 Richard Černý. „Setkání s panem Černým mě obohatilo. Oceňuji zejména osobní přístup ke klientům a péči o ně. Je to fyzicky a psychicky náročná práce, a stále velmi špatně placená. Zvyšování mezd pracovníků v této oblasti máme v programu, myslíme na ně. Zajistíme, aby sociální výhody čerpali ti, kteří si nedokážou pomoci sami, ani prostřednictvím svých blízkých,“ uvedl po setkání poslanec Martin Plíšek.

Expedice se pak zastavila na Gymnáziu Jana Keplera, jehož ředitelem je uznávaný odborník a od loňska i senátor za TOP 09 Jiří Růžička. Mluvil o cílech, úspěších i problémech, které školství trápí. Jeho gymnázium je po léta prestižní výběrovou školou. Jí ani jejím studentům by nemělo chybět nic. A přesto chybí – pomůcky, fondy na specifické programy, propojení s podnikatelským sektorem i podpora talentů. Účastníci setkání se shodli, že by se školy měly soustředit na kreativitu a nepodcenit žádný talent. TOP 09 usiluje, aby školství umožnilo studium v zahraničí alespoň třetině studentů. Příležitostí je totiž dost. Poslankyně Markéta Pekarová Adamová uvedla: „Chceme, aby vzdělávání bylo prioritou, do které směřuje mnohem víc peněz. Tady přece nejde jen o budoucnost studentů, ale budoucnost nás všech.“

Podnikání v Česku nebylo nikdy složitější, než dnes. Často slýchanou větu potvrdila schůzka ve firmě Luminex. Vláda zatěžuje podnikatele a navaluje na ně stále nové nesmyslné povinnosti, na podnikání pak zbývá stále méně času. Ze slov jednatele Luminexu Miroslava Patočky i přes jeho podnikatelské úspěchy jasně vyplynulo, proč TOP 09 nechce další biče na podnikatele a naopak hodlá odstranit překážky ekonomického růstu a zbytečnou byrokracii. Vždyť právě svobodné podnikání je základním stavebním kamenem ekonomiky a prosperující společnosti.

Nevesele vyznělo povídání s trenérem a manažerem hokejové Sparty Petrem Břízou: politiku státu v oblasti sportu považuje za tristní. Sportovní možnosti, pomůcky i sportoviště by podle něj měly být prostorem pro volnočasové aktivity nejen činných sportovců, ale všech dětí a celých rodin. Pasivitou a nesmyslnými překážkami však stát může přispět k úbytku sportovních úspěchů českých reprezentantů. A k tomu, že další generace sportovců už nedostane takovou šanci, jako její předchůdci. Proto bude TOP 09 usilovat o transparentní financování sportovních institucí, kontrolu dotací, kvalitu a dostupnost sportovního vzdělávání, podporu talentů a péči o znevýhodněné mladé sportovce.

Otevřenost, zkušenosti a kompetence lidí, se kterými jsme se celý den setkávali, nás utvrdily v tom, že nEUhneme. „Papírování a přebujelá byrokracie jsou dvě zátěže, které se linou všemi oblastmi života, protože si na ně stěžují všichni a všude. S tím chceme jako TOP 09 pohnout. Chceme napravit nejasnosti a nesrovnalosti v zákonech, například ve službách na pomezí zdravotního a sociálního odvětví, ale zdaleka nejen tam,“ uzavřela poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …