TOP 09: Farmaceutická lobby bude pod větší kontrolou

02.04.2015 7:25

Zpřesnit reklamu na léky a zpřísnit podmínky, za kterých se mají lékaři setkávat na vědeckých kongresech, by měla novela zákona o regulaci reklamy.

TOP 09: Farmaceutická lobby bude pod větší kontrolou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Norma cílí na farmaceutickou lobby a předložili ji poslanci TOP 09 Martin Plíšek a Leoš Heger. Dnes zákon projedná sněmovna v prvním čtení.

„Často se stávalo, že si farmaceutické firmy vybíraly pro své kongresy a školení velmi atraktivní turistické destinace. V těchto případech to byla pro lékaře víc dovolená než odborná a vzdělávací akce. Mnozí z účastníků pak mohli nabýt dojmu, že mají vůči pořadateli určitý závazek. Je to velmi nešťastné, protože takový postup může lékaře limitovat v práci,“ uvedl autor a předkladatel novely poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Pokud novela projde, bude moci pořádající firma hradit lékaři či lékárníkovi pouze přesně vymezené výdaje: dopravu, ubytování, stravu a registrační poplatek. Navíc jí přibude povinnost oznámit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dobu i místo konání akce, přesné znění programu, přehled sponzorů, a po skončení také poskytnuté finanční plnění. Všechny informace budou zveřejněny na internetu. Zákon udělá odpovědnými také nepodnikající fyzické osoby, které často bývají prostředníky firem a nabízejí dary, nepřiměřené pohoštění, ubytování či další prospěch. Právnické a podnikající fyzické osoby už dnes za takové jednání jsou odpovědné.

Návrh novely nově zakazuje reklamu na pohřební služby v areálech nemocnic a v zařízeních sociálních služeb, a také reklamu na léky ve formě soutěže nebo loterie. Zavádí také novou kompetenci pro SÚKL, který bude kromě reklamy na léčiva dozorovat i reklamu na doplňky stravy. „Potravinové doplňky jsou totiž často v reklamě vydávány za léky. V praxi to vede ke zneužívání propagačních reklamních aktivit a ke klamání spotřebitele,“ říká spolupředkladatel poslanec Leoš Heger (TOP 09).

Za porušení zákona by mohla firmám hrozit pokuta až 15 milionů korun. „Dosavadní výše sankcí se v mnoha případech míjela účinkem, proto navrhujeme sankce zvýšit až trojnásobně,“ uvedl poslanec Martin Plíšek (TOP 09). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…