TOP 09: Interpelace by měly být pro ministry povinné

01.07.2016 10:48

Ministři současné vlády se dlouhodobě vyhýbají interpelacím poslanců, což potvrzují i statistiky. Poslanci za TOP 09 Věra Kovářová a Martin Plíšek proto navrhli novelu jednacího řádu, která znamená povinnou účast ministrů na interpelacích ve sněmovně.

TOP 09: Interpelace by měly být pro ministry povinné
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně a interpelace jsou jedním ze způsobů, kterým mohou poslanci přímo komunikovat s ministry. Členové současné vlády ale veškerá nepsaná pravidla ignorují a na interpelace prostě nechodí. Svou neúčast navíc zdůvodňují mnohdy pochybně,“ říká poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové). Navrhuje výslovně uložit ministrům účast na interpelacích jako povinnost plynoucí z jejich funkce. Omluvit by se z nich bylo možné jen z vymezených důvodů jako je třeba zahraniční cesta nebo nemoc.

Ústní a písemné interpelace, které jsou součástí kontroly parlamentu nad vládou, podle poslanců TOP 09 dnes neplní svoji funkci. Na ústní interpelace ministři nechodí – a když už přijdou, na přihlášky mnoha poslanců se nedostane. Na písemné interpelace ministři odpovídají s velkým zpožděním. „Rekordmanem absencí mezi všemi ministry je Andrej Babiš, který za celou dobu, kdy je ve funkci, přišel pouze na třetinu všech jednání. A bohužel není sám, i proto kontrolní systém sněmovna-vláda nefunguje. Naše návrhy považujeme v tuto chvíli za nutné,“ říká poslanec a spoluautor novely Martin Plíšek (TOP 09).

Poslanci navrhují zavést povinnou přítomnost ministrů u interpelací a prodloužit ústní interpelace o hodinu. Protože čas zasedání sněmovny, který je vyhrazený pro otázky a odpovědi ani při absenci ministrů poslanci nemohou využít na běžné jednání a sněmovna tak nepracuje efektivně, novela řeší i tento případ. „Pokud by projednávání písemných interpelací kvůli neúčasti ministrů skončilo dříve než v 10:45, což se běžně děje, nebo projednávání ústních interpelací dříve než v 18:45, zařadí se ihned po nich na program schůze prvé čtení dosud neprojednaných opozičních návrhů zákonů,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová.

Ze statistik, které nechal vypracovat premiér a otiskla je některá média, vyplývá, že 10 z 16 ministrů přišlo odpovědět na dotazy poslancům méně než v 60 procentech k tomu určených dnů. Nejhorší absenci mají ministr financí Babiš, vnitra Chovanec a zdravotnictví Němeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…