TOP 09: Jan Keller projevuje nevšímavost k osudu Ukrajiny

23.04.2014 14:34

Lídr kandidátky ČSSD Jan Keller na sebe podivnými výroky už několikrát upozornil. Jeho aktuální vyjádření k dění na Ukrajině sice nevzbudilo takový zájem jako jeho strach o farmářské trhy, přesto stojí za pozornost.

TOP 09: Jan Keller projevuje nevšímavost k osudu Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

„Pan Keller zřejmě nezaznamenal, že Ukrajina podepsala 21. března politickou část asociační dohody, která Ukrajině otevírá cestu do EU. Zřejmě proto pan Keller, navzdory mínění 28 zemí EU, projevuje tak pregnantní nevšímavost k osudu Ukrajiny,“ reagoval kandidát TOP 09 a Starostů Jaromír Štětina na vyjádření lídra sociální demokracie.

Zdůraznil přitom, že se osud Ukrajiny stává celoevropskou záležitostí a věcí evropské bezpečnosti. I proto podle něj europoslanci nesou zodpovědnost za to, jestli se Ruské federaci podaří zničit evropský systém bezpečnostních garancí.

„Odpovědnost ponese i možný europoslanec Jan Keller. Ukrajina je Evropa a nelze ji házet přes palubu jen proto, že ještě není členem EU,“ dodal Štětina.

Kandidáta sociální demokracie do Evropského parlamentu Jana Kellera se v rozhovoru zeptali, jak by jako europoslanec řešil situaci na Ukrajině. Keller přitom odpověděl, že: "Situaci na Ukrajině si musejí vyřešit sami Ukrajinci. Jejich země není členem Evropské unie a v době příštího pětiletého funkčního období se členem EU ani nestane."

„Pan Keller tak v podstatě sdělil, že ho současná ukrajinská situace vůbec nezajímá. Jestli toto říká volební lídr demokratické politické strany, který zažil 40 let nesvobody, tak se musím ohradit. Jsem naprosto přesvědčen, že pokud budeme zavírat oči před tím, co se nyní děje na Ukrajině, tak je možné, že za 20 let budeme stejnou situaci řešit také u nás v České republice,“ řekl jednoznačně Jiří Pospíšil, dvojka na kandidátce TOP 09 a Starostů do eurovoleb.

Že EU nesmí být vůči dění na Ukrajině lhostejná a pasivní, zdůrazňuje také místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Je v bytostném evropském zájmu mít na východních hranicích jednotnou a stabilní Ukrajinu, která bude směřovat ke členství v EU. Je věcí svobodného rozhodnutí Ukrajinců, zda se pro takové směřování rozhodnou. Pokud ano, měli bychom jim poskytnout maximální podporu,“ uzavřel Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…