TOP 09: Koalice oddaluje projednání mnoha zákonů

16.04.2016 14:44

Některé zákony chce koalice projednat tak rychle, že klidně poruší ústavu, jiné nechá ve Sněmovně ležet měsíce i roky. Ve Sněmovně se tak hromadí návrhy, které poslanci ještě nemohli projednat ani v prvním čtení. Řadu z nich navrhovali poslanci TOP 09.

TOP 09: Koalice oddaluje projednání mnoha zákonů
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Naši poslanci přišli s desítkami zákonů. Navrhli jsme omezení imunity zákonodárců nebo zavedení odpovědnosti za škodu pro úředníky. Bohužel, jsme zatím ani nedostali šanci se k nim jakkoli vyjádřit, natož hlasovat. Koalice totiž projednávání řady z nich oddaluje a hrne tak nejen naše zákony, ale i další normy před sebou řadu měsíců,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové František Laudát.

Sněmovní procedura funguje tak, že každý předložený návrh zákon je automaticky zařazen do tzv. prvního čtení, potom ale záleží na tom, jestli většina politiků hlasuje pro jeho zařazení na program a pro jeho projednání. „Koalice cíleně projednává jen některé zákony, další nechává u ledu. Považujeme za nepřijatelné, aby například návrh na změnu Ústavy čekal na projednání dva roky,“ dodal poslanec František Laudát (TOP 09).

V prvním čtení v současné době čeká na projednání 88 zákonů. Celkem 18 z nich leží ve Sněmovně už déle než 6 měsíců, dalších 11 déle než rok a 9 poslanci neprojednali ani za více než rok a půl. Patnáct nových norem napsali a oficiálně předložili poslanci dokonce už v roce 2014, a stále se nedostalo na jejich projednání.

S každou další svolanou schůzí Sněmovny se počet bodů programu zvyšuje, aniž by rostl počet zákonů, které poslanci projednali.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…