TOP 09: Ministryně financí odstoupí, pokud vyšetřování prokáže pochybení finanční správy

26.10.2019 9:20

Ministryně financí Alena Schillerová ze své funkce odstoupí, pokud se na základě vyšetřování orgánů činných v trestním řízení prokáže, že došlo k pochybení finanční správy, nebo zametení případu fiktivních reklam na Čapím hnízdě pod koberec.

TOP 09: Ministryně financí odstoupí, pokud vyšetřování prokáže pochybení finanční správy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Adamová

Uvedla to ve čtvrtek v reakci na interpelaci poslankyně Markéty Pekarové Adamové ve věci podezření z krácení daně koncernem Agrofert.

„Paní ministryně uvedla, že je přesvědčena, že se finanční správa řídí heslem „padni komu padni“ a v případě, že vyšetřování zjistí pochybení, vyvodí politickou odpovědnost a odstoupí z funkce. Paní ministryně sice opět neodpověděla na další konkrétní otázky, které visí ve vzduchu. Nicméně padl zde z její strany jasný závazek,“ říká první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ministryně Schillerová opět odmítla odpovědět na konkrétní otázky. Při interpelaci byly položeny ministryni financí tyto dotazy:

  • Jaké kroky finanční správa v této věci učinila?
  • Zda byla věc finanční správou prošetřena a došlo k doměření daně?
  • Zda finanční správa předala podnět k prošetření Policii České republiky?
  • Zda došlo k promlčení celé kauzy? A v případě, že ano, kdo za to nese odpovědnost?

„Jedná se o podezření, že reklama zadaná firmami z koncernu Agrofert firmě Čapí hnízdo byla pouze fiktivní. Díky této operaci si mohly firmy z holdingu Agrofert snížit daňový základ o více než 272 milionů korun. Je naprosto nepředstavitelné, že by finanční správa přehlédla tak velký výdaj na reklamu, jelikož přesně skrze tyto výdaje často probíhá daňová optimalizace a finanční správa takovým transakcím zpravidla věnuje zvýšenou pozornost,“ doplňuje poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu