TOP 09: Místní akční skupiny - první slib, který vláda nesplní?

16.05.2014 12:33

Současná vláda slíbila prostřednictvím místních akčních skupin poslat v dalších letech na rozvoj venkova nejméně 27 miliard korun. Tento slib zřejmě vůbec nesplní, přestože by to znamenalo i vytvoření tisícovek pracovních míst.

TOP 09:  Místní akční skupiny - první slib, který vláda nesplní?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) v březnu ve sněmovně slíbila, že prostřednictvím místních akčních skupin (MAS) vláda pošle na venkov do roku 2020 nejméně 27 miliard korun. Realita je ale taková, že místní akční skupiny získají daleko méně peněz. Ministerstva totiž při koncipování operačních programů tuto metodu rozdělování a podpory opomíjejí.

Například ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo peníze pro MASky vyčlenit zcela, a to přesto, že by mohly pomoci řešit nezaměstnanost na venkově. „Dosavadní kroky ministerstev jsou ale v přímém rozporu s příslibem, který ministryně dala. Zdá se, že je to jeden z prvních nesplněných vládních slibů,“ uvedl poslanec Stanislav Polčák z klubu TOP 09 a Starostové.

Podle informací Sdružení místních samospráv (SMS), jehož zástupci vyjednávají s ministerstvy, má jít prostřednictvím místních akčních skupin do rozvoje venkova několik týdnů před schválením operačních programů zhruba 20 miliard korun. Tedy o čtvrtinu méně, než vláda slíbila. „Nerozumím tomu, protože místní akční skupiny se jednoznačně osvědčily. Společenství obcí, aktivních jednotlivců, podnikatelů a občanských sdružení dokázala evropské peníze rozdělovat způsobem, který nezpochybnitelně vede k rozvoji regionů. Na rozdíl od centrálního rozhodování to dělají transparentně a pod veřejnou kontrolou,“ říká poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

 Představitelé místních akčních skupin dokonce zvažují, že budou proti postoji ministerstev protestovat doma i v Bruselu. „Přístup vlády je zcela neakceptovatelný. Zvlášť Ministerstvo průmyslu a obchodu si počíná v rozporu se zvyklostmi a postojem Evropské komise, pokud rozdělování peněz přes MASky na rozvoj mikropodnikání zcela odmítá,“ uvedl účastník jednání s ministerstvy Radim Sršeň, prezident Evropské asociace pro rozvoj venkova, která zastupuje místních akční skupiny a venkovské oblasti z celé Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…