TOP 09: Naše priority, které musí vláda urgentně řešit

10.09.2020 21:58

Osm priorit TOP 09, které musí vláda urgentně řešit v boji s pandemií koronaviru

TOP 09: Naše priority, které musí vláda urgentně řešit
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

1) Nenechme na holičkách hygienické stanice Hygienické stanice jsou naprosto klíčové a nestíhají. Situace bude stále horší. Klíčová je tedy maximální personální a technická podpora hygienických stanic. Bez nich nemůže fungovat trasování a prevence. Blíží se okamžik, kdy nebude možné trasovat a chytrá karanténa v tomto směru totálně selhala. Jaké je řešení? Maximální posílení hygienických stanic a příprava variant trasování. Daleko více využívat digitální cesty například dr. Sejf (služba k přesnému sdílení zdravotnických dat) a přímo informovat pacienty z laboratoří, a ne z hygieny. Musíme také více zapojit do trasování pozitivně testované. Pokud má být karanténa „chytrá“ musí:

  • Rychle získat výsledek testování
  • Pozitivní i negativní výsledek rychle doručit testovanému elektronickou cestou (SMS, e-mail)
  • Zapojit testované do trasování – maximálně elektronicky
  • Hygienám připadne koordinační role

2) Pacienti i lékaři musí mít jasné instrukce. Rychlé testy do několika minut Není jasný postup pro děti a ani dospělé, kteří přijdou k obvodnímu lékaři/pediatrovi a budou mít kašel a teplotu. Není jasné, které z nich testovat a které ne. Příprava na vlnu nachlazení a chřipek vázne. Je nutné vydat jasný pokyn, koho testovat a koho ne, zdůvodnit toto veřejnosti a paralelně s tím připravit další rychlejší a dostupnější metody testování než PCR. Nutná je také dostupnost screeningových testů s výsledkem do několika minut. Například v zahraničí se již používají.

3) Cenově dostupná kvalitní rouška musí být prioritou vlády Musí být zveřejněn přehled výrobců roušek v České republice a zároveň vláda musí výrobce roušek s nanovrstvou a výrobce antivirových roušek aktivně podporovat.

4) Ochraňme rizikové skupiny Musíme systematicky chránit rizikové skupiny, například dlouhodobě nemocné. Stát jim musí být schopen zajistit roušky, testovat je a jako prvním jim nabídnout vakcínu.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí

5) Stát musí udělat maximum pro proočkování populace Musíme připravit strategii očkování na leden. Už v červenci jsme upozorňovali na půdě Poslanecké sněmovny, jak bude probíhat očkování. Očkování je nutné maximálně podpořit, ale musí být nepovinné. Nicméně stát musí udělat maximum proto, aby bylo proočkováno co nejvíce osob. Zároveň je nutné se podívat na zákon o odškodnění za očkování, zda ho lze v této situaci použít. Každý očkovaný by následně měl mít výhody např. pro cestování nebo při karanténě. Zároveň zde zcela chybí informace, jak je daleko vývoj české vakcíny. Netušíme, kdo, kde, s kým a jestli je vývoj vakcíny organizovaný. To je potřeba změnit.

6) Karanténa nesmí limitovat celou společnost Musíme hledat způsoby, jak zkrátit karanténu, umožňuje-li to daná situace. To lze u bezpříznakových pacientů například s větším využitím respirátorů bez ventilu. V mnoha případech je desetidenní karanténa zbytečná.

7) Když testování, tak pro všechny Je nutné zvýšit dostupnost testování i za cenu zavádění méně přesných testů. Testování by mělo být zdarma tak, abychom zachytili maximální možný počet pozitivních případů. V případě, že bude placený test pozitivní, musí být zpětně uhrazen ze zdravotního pojištění.

8) Bez dat a peněz stojí výzkum COVIDu ve slepé uličce Naprosto chybí veřejně dostupná zdrojová data, která by měla k ruce odborná veřejnost. S tím souvisí minimální podpora výzkumu. Na výzkum COVIDu nešly prostřednictvím Agentury pro zdravotnický výzkum v podstatě žádné peníze. Zcela zde chybí prostředky na výzkum chování viru v České republice (studie v rámci ochrany zdraví). Stát musí výzkum maximálně podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…