TOP 09: Navrhujeme urychlit zvýšení výdajů na obranu státu

29.05.2014 5:28

Předsedové parlamentních stran s výjimkou KSČM podepsali „Deklaraci k zajištění obrany ČR“. V ní se zavázali přijmout do září 2014 „Smlouvu politické reprezentace o zajištění obrany České republiky“. Minimalistickým předpokladem této smlouvy je vize, že Česká republika během deseti let navýší výdaje na obranu na úroveň dvou procent HDP.

TOP 09: Navrhujeme urychlit zvýšení výdajů na obranu státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podklad pro jednání, který dnes ráno rozeslal ministr obrany Martin Stropnický, nepřijatelným způsobem tento cíl změkčuje a v podstatě říká, že tato vláda hodlá na navyšování výdajů během svého mandátu rezignovat. V desetiletém horizontu pak jako minimální hranici stanoví nikoli 2 procenta, ale 1,4 procenta.

TOP 09 pokládá takový návrh za cynický výsměch našim spojeneckým závazkům v rámci NATO a za naprosto neodpovědný hazard vůči bezpečnosti České republiky. Plynulé navyšování na dvě procenta HDP během deseti let má TOP 09 za minimální povinnou výdajovou strategii vůči AČR a avizuje, že během diskuzí bude navrhovat zkrácení tohoto harmonogramu alespoň na sedm let.

TOP 09 nepovažuje za možné připojit svůj podpis pod poraženecký materiál, který dopředu předpokládá nedodržování našich mezinárodně politických závazků.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.