TOP 09: Nečinnost vlády ohrožuje ve Středočeském kraji dopravní stavby téměř za 10,5 miliard Kč

20.03.2016 20:36

Plánované dopravní projekty jsou v ohrožení kvůli problémům se starým hodnocením ekologických dopadů EIA.

TOP 09: Nečinnost vlády ohrožuje ve Středočeském kraji dopravní stavby téměř za 10,5 miliard Kč
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Pokud se česká vláda nedohodne s Evropskou komisí na kompromisu, budování silnic a dálnic se tím může zdržet i o několik let. Ve Středočeském kraji jsou přímo ohroženy stavby v hodnotě téměř 10,5 miliardy Kč a v okolí Prahy projekty ve výši 40,6 miliard Kč.

„O problémech s hodnocením vlivů staveb na prostředí ví Česká republika již několik let. Evropská komise zahájila řízení s ČR už v dubnu 2013. Nyní projednané a schválené dokumentace EIA není možné použít na dané projekty. Zarážející je, že se některé nové studie EIA nezadaly dopředu tak, aby nebyly ohroženy alespoň klíčové stavby,“ říká k ohroženým dopravním stavbám Petr Tiso, lídr středočeské TOP 09 do krajských voleb.

„Jenom ve Středočeském kraji jsou ohroženy stavby v celkové hodnotě téměř 10,5 miliardy korun. Jedná se především o stavby obchvatů, rychlostních silnic a dostavbu dálnic, na které jednotlivé regiony čekají pro usnadnění provozu již několik let. Jedná se například o propojení silnic R6 a R7, obchvat u Řevničova či dostavbu dálnice D4. Situace je alarmující i v okolí Prahy, kde si nový posudek žádá výstavba na Pražském okruhu,“ upozorňuje předseda krajské expertní komise doprava Tomáš Klinecký.

I když bylo předem jasné, že se musí v Bruselu vyjednat výjimka pro dříve zpracované dokumentace tak, aby se i po schválení nového zákona o EIA dále bez problémů mohlo pokračovat ve výstavbě, nechali ministři dopravy a životního prostředí za hnutí ANO celý problém "vyhnít".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…