TOP 09: Obrana země je teď důležitější než dotace agropotravinářskému komplexu

25.11.2015 20:17

Ministerstvo obrany by mělo získat do svého rozpočtu pro příští rok navíc více než dvě miliardy korun. Ne však z vládní rozpočtové rezervy, ale z dotačních podpor ministra zemědělství pro agropotravinářský komplex.

TOP 09: Obrana země je teď důležitější než dotace agropotravinářskému komplexu
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Navrhují to poslanci klubu TOP 09 a Starostové, kteří se tak rozhodli opravit návrh koaličního poslance Ivana Gabala. Ten Sněmovna kvůli formálním chybám nemůže přijmout.

Ministerstvo obrany by přesunem peněz v návrhu státního rozpočtu získalo celkem 2,280 miliardy, a tím by jeho rozpočet dosáhl hranice 50 miliard.

„Netajíme, že jsme se inspirovali myšlenkou kolegy Ivana Gabala (KDU-ČSL). Zjistili jsme ale – asi jako jediní, že jeho návrh je nehlasovatelný. Kdyby ho Sněmovna schválila, porušila by zákon o rozpočtových pravidlech,“ vysvětlila poslankyně a členka rozpočtového výboru Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Peníze pro obranu chtěl poslanec Gabal totiž převést z vládní rozpočtové rezervy, což ale není fakticky možné. Poslanci klubu TOP 09 a Starostové proto narychlo hledali jiný zdroj v již navrženém státním rozpočtu, který Sněmovna právě projednává. Našli potřebné dvě miliardy právě v dotačních podporách ministra Jurečky s názvem „Podpora agropotravinářského komplexu.“

„Ve výboru pro obranu jsem také navrhoval více peněz pro rozpočet ministerstva obrany. V dnešní bezpečnostní situaci je to nevyhnutelné a není pro to ani lepší doba než období ekonomického růstu. Myslím, že agropotravinářští velkopodnikatelé by to měli v zájmu této země pochopit,“ říká poslanec a člen výboru pro obranu Marek Ženíšek.

Pozměňovací návrh proto dnes podali poslanci klubu TOP 09 a Starostové Věra Kovářová, Marek Ženíšek a Zdeněk Bezecný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…