TOP 09: Šetřit na zalesňování jde proti zákonům přírody i lidskému rozumu

30.04.2016 15:48

Právě před rokem kritizovali krajští zastupitelé za TOP 09 a STAN maximální příspěvek na zalesňování ve výši 220 tisíc korun.

TOP 09: Šetřit na zalesňování jde proti zákonům přírody i lidskému rozumu
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Středočeský hejtman Miloš Petera poté přislíbil navýšení této kapitoly v dalších letech. Po roce je všechno jinak. Na zastupitelstvu předložila krajská vládní koalice dokument, ve kterém snižuje strop pro získání příspěvku na 180 tisíc korun. A zavádí další novinku - příspěvek v roce 2016 nebude vyplácen za zalesnění, které proběhlo v roce 2015.

Krajský zastupitel Patrik Brodan (TOP 09) proto vyzval zastupitelstvo ke schválení pozměňovacího návrhu se dvěma zásadními změnami - navýšením finanční částky pro jednoho žadatele až na 250 tis. korun a zrušení podmínky čerpání dotace za zalesnění provedené pouze v letošním roce.

"Mrzí mě, že vedení kraje nedrží slovo a k žádnému většímu navýšení příspěvků pro lesníky nedošlo. Do toho se ještě zavádějí úsporná diskriminační opatření, která zásadně až po vypsání soutěže upravují pravidla pro možnosti čerpání. Tohle se opravdu nedělá. Práce lesníků bychom si měli vážit a snažit se  jim vytvořit co nejvhodnější podmínky pro jejich náročnou práci,"  uvádí Patrik Brodan.

"V loňském roce se se svými 220 tisíci Středočeský kraj zařadil mezi nejlakomější kraje z celé republiky. Je potřeba zdůraznit, že lesy díky svým ekologickým a rekreačním funkcím slouží celé společnosti, příspěvek na hospodaření není žádnou dotací pro vlastníka lesa. Můj otec do r. 2006 každoročně dostával od ministerstva zemědělství na hospodaření v lesích příspěvek více než 1 mil. korun, a my se dnes handrkujeme o pár desítek tisíc. Je to příspěvek na lesy, které budou růst dalších sto let a budou k užitku našim vnukům. Bezohlednost k životnímu prostředí v takové míře bude mít nezvratné důsledky," dodává majitel lesa, místostarosta Dymokur a kandidát do Senátu Tomáš Czernin (TOP 09).

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…