TOP 09: Služební zákon. Navrhujeme protikorupční úpravy

02.09.2014 16:00

Poslanecký klub TOP 09 a Starostové podpoří novou verzi služebního zákona. Jeho poslanci ale předložili dva návrhy, které podpoří protikorupčnost celé novely. Doporučují rotaci státních tajemníků a některých úředníků po ministerstvech. A chtějí také zrušit možnost odebírat osobní příplatky úředníkům v případě, že úřad nebude mít na plošně schválené zvýšení platů.

TOP 09: Služební zákon. Navrhujeme protikorupční úpravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

První změnou, kterou poslanci TOP 09 předloží, je úprava, díky které by státní tajemníci svou funkci nemohli opakovaně zastávat na stejném úřadě. Rotovat po jednotlivých ministerstvech by po určité době měli nejen vysoce postavení státní tajemníci, ale také někteří úředníci.

Změna působiště by se týkala těch, kteří se dlouhodobě zabývají jedním oborem – například zadáváním veřejných zakázek, přidělováním dotací nebo audity.

„Je to praxe běžná v institucích Evropské unie a také jasný protikorupční postup, který zabrání vzniku klientelistických a dalších nezdravých vazeb,“ říká autor návrhu poslanec Martin Plíšek (TOP 09 a Starostové). „Nechceme, aby dlouhodobě stále stejní lidé rozhodovali o tom, jak se využijí veřejné miliardy,“ dodává poslanec Plíšek.

Druhým návrhem chceme zabránit paradoxní situaci, ke které by mohlo na úřadech dojít: vláda se s odbory dohodne na růstu platových tarifů, ale platy státních úředníků se ve výsledku vůbec nezvýší. Koalicí navrhované znění zákona totiž umožňuje, aby státním zaměstnancům jejich úřad snížil nebo úplně odebral osobní příplatek třeba ve chvíli, kdy sice vláda schválí zvýšení platových tarifů, ale nevyčlení na to dostatek peněz.

„Tímto krokem by byli postiženi nejpracovitější státní zaměstnanci, což se nám ani trochu nezamlouvá. Takový postup by byl značně demotivační a vedl by k odchodu nejpilnějších lidí ze státní služby,“ míní poslankyně Věra Kovářová z klubu TOP 09 a Starostové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.