TOP 09: Stanovisko TOP 09 k vyjádření předsedy Sněmovny Hamáčka

14.11.2014 12:39

Poslanci klubu TOP 09 a Starostové se zásadně ohrazují proti tvrzení předsedy sněmovny Jana Hamáčka, že chtěli zařazením diskuse o cestě Vojtěcha Filipa do Moskvy narušit projednávání plánovaných bodů sněmovny a že tato kauza už pro ně nebude dál tématem.

TOP 09: Stanovisko TOP 09 k vyjádření předsedy Sněmovny Hamáčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

S politováním musíme konstatovat, že předseda Sněmovny se svým postojem k cestě místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa do Moskvy zařadil k politikům, kteří poslední dobou zpochybňují více než dvacetiletou politiku obrany lidských práv a narušují naši důvěryhodnost u partnerů v Evropské unii i v Severoatlantické alianci.

Chování a postoj pana předsedy Hamáčka je pro nás o to smutnější, že to vše se odehrává v předvečer 25. výročí listopadové revoluce. Tehdy se drtivá většina národa rozhodla v naší zemi prosazovat ideály svobody, demokracie, lidská práva. Chtěli jsme se stát součástí společenství vyspělých zemí Evropy a toužili, aby naše země byla respektována a vážena všemi demokraciemi světa.

Pro TOP 09 je otázka kontinuity české zahraniční politiky, problematika lidských práv, otázka naší důvěryhodnosti u partnerů v EU a NATO natolik zásadní, že ji rozhodně účelově nezneužíváme.

Zařazení bodu „Cesta místopředsedy Sněmovny do Moskvy“ nebyl od TOP 09 účelový krok. Předseda Sněmovny zjevně nepovažuje svůj podpis pod povolením této cesty za chybu. Je tedy evidentní, že kauza neskončila a měli bychom se nejen k ní, ale i k otázkám současné české zahraniční politiky na příštích jednáních Sněmovny vrátit.

Poslanci klubu TOP 09 a Starostové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.