Tejc (ČSSD): Vítáme, že konečně nějaká konkrétní podoba zákona o státním zastupitelství míří do vlády

01.10.2015 8:21

Jeroným Tejc k návrhu nového zákona o státním zastupitelství

Tejc (ČSSD): Vítáme, že konečně nějaká konkrétní podoba zákona o státním zastupitelství míří do vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Jeroným Tejc, předseda ústavně právního výboru, se na včerejším tiskovém brífinku po jednání Poslaneckého klubu ČSSD vyjádřil k návrhu nového zákona o státním zástupitelství, které představilo ministerstvo spravedlnosti.

„Vítáme, že konečně nějaká konkrétní podoba tohoto zákona míří do vlády. Znamená to, že už debatujeme o konkrétních paragrafech, nikoliv jen o základních tezích a možná frázích, na kterých bychom se jednoduše shodli," řekl Jeroným Tejc. Koaliční shoda podle něj existuje na nové struktuře státních zastupitelství. „Zruší se vrchní státní zastupitelství a zřídí se speciální státní zastupitelství, které bude mít na starosti vyšetřování té nejzávažnější hospodářské trestné činnosti. Je také shoda na tom, že se posílí nezávislost státního zastupitelství. Budou stanovena pevná funkční období vedoucím státním zástupcům a ti nebudou odvolatelní tak jednoduše, jak je to možné dnes," vysvětlil Jeroným Tejc.

Shoda v koalici je podle jeho názoru předpokladem shody s opozicí v průběhu projednávání zákona v Poslanecké sněmovně. „Tento zákon bude platit několik desetiletí, tedy pokud bude napsán dobře, což je samozřejmě naším cílem. Proto budeme hledat co nejširší shodu napříč politickým spektrem," poznamenal předseda ústavně právního výboru, na jehož půdě budou vedeny nejširší diskuze. Již dnes spatřuje prostor ke konkrétním opatřením. „Systém je potřeba vyvážit, aby nevznikla nežádoucí koncentrace moci. Jak byl tento návrh zatím prezentován, neexistuje žádný nezávislý dohled nad speciálním státním zastupitelstvím. Jestliže nejvyšší státní zástupce nese odpovědnost za celou soustavu, pak by měl mít určitý nástroj ke kontrole tohoto speciálu," uzavřel Jeroným Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…