Telička (ANO): Cíl desetiprocentního propojení elektrických sítí je klíčový

21.12.2015 8:40

Evropský parlament schválil na svém plenárním zasedání ve Štrasburku zprávu požadující minimálně 10 procentní propojení elektrických sítí mezi členskými státy. Podle tohoto návrhu by sousedící členské státy měly do roku 2020 navzájem propojit nejméně desetinu své instalované kapacity výroby elektrické energie, což zvýší jejich energetickou bezpečnost. Zároveň se zvýší konkurence na trhu s elektřinou a poklesnou ceny.

Telička (ANO): Cíl desetiprocentního propojení elektrických sítí je klíčový
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Schválení zprávy je zásadním krokem k vytvoření evropské energetické unie. „Cíl desetiprocentního propojení je klíčový. Měli bychom však nadále pracovat s celkem dvanácti členskými státy, ležících na okraji EU, které dosud tohoto cíle nedosáhly a zůstávají tak do značné míry izolovány od vnitřního trhu s elektrickou energií. Daný cíl proto dává smysl jen za předpokladu, že jej všechny členské státy dosáhnou společně,“ prohlásil europoslanec Telička.

Propojování elektrických sítí však musí reflektovat nejen situaci států na periferii EU, ale i existující tržní toků mezi jednotlivými státy. V budoucnu by měla míra propojení ještě zvýšit, podle Pavla Teličky je však klíčové, aby byl další postup podložen důkladnými dopadovými studiemi.

O energetické unii a propojení elektrických sítí hovořil Pavel Telička na plénu EP:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…