Telička (ANO): Debatám v Brně i Olomouci dominovala migrační krize

07.11.2015 21:11

Pavel Telička navštívil v pondělí a v úterý Brno a Olomouc, kde se setkal se zástupci samosprávy, hospodářských organizací a místními představiteli hnutí ANO. Europoslanec také absolvoval sérii jednání o aktuálních evropských problémech, financování startupů a malých a středních podniků i přednášku o budoucnosti Evropské unie.

Telička (ANO): Debatám v Brně i Olomouci dominovala migrační krize
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

V Brně, kam se europoslanec vrátil po necelém měsíci, navštívil Jihomoravské inovační centrum (JIC), s jehož zástupci diskutoval o financování startupů z evropského programu Horizon 2020. Tento nástroj je podle Marcela Chládka a Davida Uhlíře z JIC natolik úspěšný, že by si zasloužil podstatné zvýšení rozpočtu.

V prostorách Jihomoravského informačního centra se Pavel Telička setkal také se zástupci firmy Sewio, která se zabývá vývojem a výrobou přesných lokalizačních systémů a patří mezi nejúspěšnější brněnské startupy. Ředitel Sewia Milan Šimek systém představil a upozornil na některé legislativní překážky používání jejich systémů v praxi.

Pavel Telička jednal také s předsedou představenstva Krajské hospodářské komory Jižní Moravy Michalem Štelfem a jejím ředitelem Petrem Kostíkem, kteří europoslance informovali o využívání evropských dotačních programů na podporu průmyslu a podnikání. Pavel Telička vyrozuměl silný zájem místní hospodářské sféry na silné EU.

Na schůzce s Milanem Štefancem a Lenkou Šafránkovou Pavlíčkovou z nevládní organizace Nesehnutí diskutoval Pavel Telička o možnostech podpory ázerbájdžánské domácí a exilové opozice a o kultivaci současné české debaty o migrační krizi.

Migrační krize a její řešení bylo hlavním tématem i zhruba hodinové schůzky s brněnským primátorem Petrem Vokřálem na Nové radnici, na níž se oba shodli na potřebě lepší informovanosti samospráv o přijímání uprchlíků. Pavel Telička a Petr Vokřál diskutovali také o předpokládaných  změnách pravidel pro veřejnou podporu.

V úterý ráno se Pavel Telička v Olomouci setkal s představiteli hnutí ANO v regionu, které informoval o aktivitách delegace ANO v Evropském parlamentu. Debata se poté věnovala hlavně tématu uprchlické krize. Na schůzce se zástupci místní hospodářské komory se pak mluvilo o zaměstnanosti a možnostech technického vzdělávání v regionu.

Dvoudenní návštěvu Brna a Olomouc uzavřel Pavel Telička přednáškou pro asi 150 studentů Právnické fakulty Univerzity Palackého. Poslanec promluvil o migraci a dalších aktuálních evropských tématech, referoval o své činnosti v Evropském parlamentu a odpovídal na dotazy ohledně chystané dohody o volném obchodu s USA, změny v systému obsazování pozice předsedy Evropské komise, a dalších.

„V podstatě všem rozhovorům a debatám dominovalo téma migrační krize. Mnoho lidí si stěžovalo na nedostatek informací nejen z  úrovně EU, ale především ze strany českých úřadů,“ uvedl Pavel Telička. „Jsem proto rád, že mohu v rámci svých možností přímo informovat o dění v Evropské unii nejen o migraci, ale i o dalších důležitých tématech. Cesty do regionů budu proto intenzivně podnikat i nadále,“ dodal Poslanec Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině