Telička (ANO): Evropský železniční trh se musí otevřít konkurenci

25.01.2016 20:46

Pavel Telička vyjádřil znepokojení nad malým pokrokem jednání o chystané legislativě, která by měla evropský železniční sektor otevřít větší konkurenci. Vyjednávání mezi Evropskou komisí, Evropskou radou a Evropským parlamentem o tzv. čtvrtém železničním balíčku, který Pavel Telička sleduje jako stínový zpravodaj frakce ALDE, začalo loni v říjnu a další kolo tzv. trialogu je na pořadu příští čtvrtek.

Telička (ANO): Evropský železniční trh se musí otevřít konkurenci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

„Znepokojuje mě směr, jímž se jednání ubírají. Obávám se, že budeme-li takto pokračovat, čtvrtý železniční balíček nepřinese žádná zlepšení a stane se další prázdnou legislativní skořápkou,“ uvedl Telička.

Původním cílem čtvrtého železničního balíčku byla liberalizace evropského železniční trhu a zavedení pravidla, že se zakázky mohou udělovat pouze prostřednictvím výběrových řízení. Podle Teličky ale postoj Evropské rady míří zcela opačným směrem a je daleko od dosažení základních podmínek pro otevření trhu.

„Rada navrhla text s tolika výjimkami, že zakázku bude možné z libovolného důvodu přidělit komukoli. Rada by se také měla zamyslet nad svým stanoviskem v otázce nediskriminační a efektivního přístupu ke kolejovým vozidlům, což je základní podmínkou pro otevření trhu,“ řekl Telička.

Europoslanec Telička si proto myslí, že Evropská rada by měla k 4. železničnímu zaujmout jiný, konstruktivnější postoj.

„Soudě podle našeho posledního setkání, eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová s těmito cíli souhlasí. Věříme, že se podaří vrátit jednání na správnou cestu. Chtěl bych také vzít za slovo nizozemského premiéra Marka Rutteho, který dnes v Evropském parlamentu prohlásil, že jejich předsednictví v Radě chce odblokovat vnitřní trh. Tento balíček je jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout,“ uvedl Pavel Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…