Telička (ANO): Konvoj doprovodí motorkáři Harley-Davidson. Nevadí-li Honda, připojím se

29.03.2015 6:32

Komentář k průjezdu americké vojenské kolony, která je projevem naší solidarity se spojenci.

Telička (ANO): Konvoj doprovodí motorkáři Harley-Davidson. Nevadí-li Honda, připojím se
Foto: Archiv
Popisek: Pavel Telička

Přes území České republiky projede kolona vozidel armády Spojených států na cestě ze cvičení NATO v Pobaltí na svou základnu v Bavorsku. Na rozdíl od běžných přesunů spojeneckých vojáků přes naše území, které obvykle využívají železnici, zvolila tentokrát americká armáda vícedenní přesun.

Zpráva o průjezdu konvoje u nás vyvolala řadu nesouhlasných reakcí. Podle kritiků této „Dragounské jízdy“ jde provokaci, zbytečné gesto či dokonce o „Brežněvovu doktrínu omezené suverenity v americkém provedení“, jak se vyjádřil můj kolega z Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf. Objevují se také zprávy o chystaných protestech, od petic a demonstrací až po blokády hranic a protesty podél tras jednotlivých částí konvoje.

Průjezd 112 amerických obrněných vozidel je skutečně gestem. Americká vláda jím chce demonstrovat připravenost své země dostát závazkům vůči svým spojencům. Jak prohlásilo americké ministerstvo obrany, operace má ujistit členské země NATO ve střední a východní Evropě o zájmu Spojených státu na trvalém míru a stabilitě v tomto regionu.

Česká vláda schválením průjezdu konvoje vyjadřuje solidarity s našimi partnery v NATO, zejména s pobaltskými zeměmi a Polskem, které se cítí ohroženy agresivní politikou Kremlu. Rozhodnutí naší vlády vítám a považuji za ústavně konformní.

Jsem rád, že podle nejnovějších průzkumů velké většině naší veřejnosti průjezd amerického konvoje nejen nevadí, ale považuje jej za výraz našich spojeneckých závazků vůči NATO. Jak jsem se dozvěděl, konvoj se na našem území chystají doprovázet majitelé jeepů a motorek Harley-Davidson. Pokud jim nebude vadit Honda, rád bych se připojil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…