Telička (ANO): Moskva v Sýrii sleduje své vlastní zájmy

13.10.2015 11:38

Krvavá občanská válka v Sýrii za čtyři a půl roku svého trvání připravila o život statisíce lidí a další miliony vyhnala z domovů. Konflikt destabilizoval celý region Blízkého Východu a válkou vyvolaná uprchlická vlna dnes už ohrožuje i soudržnost Evropské unie. Ukončení tohoto konfliktu by se proto mělo stát prioritním cílem nejen Evropy, ale celého mezinárodního společenství.

Telička (ANO): Moskva v Sýrii sleduje své vlastní zájmy
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Ruská intervence v Sýrii však tento cíl nesleduje. Rusko v Sýrii postupuje bez koordinace se Spojenými státy, Francií a dalšími zeměmi bojujícími proti islámským teroristům. Ruská letadla podle dostupných zpráv útočí především na jednotky umírněné opozice vůči diktátorskému režimu Bašára Asada, nikoli na tzv. Islámský stát a další teroristické skupiny. Nálety jsou koordinované s armádou loajální Asadovu režimu, která je využívá v boji proti svým protivníkům.

Kdyby šlo Moskvě o porážku islámského terorismu, ukončení občanské války v Sýrii a stabilizaci Blízkého Východu, muselo by se v první řadě projevit zájem o společný postup s dalšími státy. Je ale zřejmé, že cílem Moskvy není ukončení občanské války, ale udržení prezidenta Asada u moci a tím i posílení ruské pozice v regionu.

Ruské vojenské operace v Sýrii také slouží domácí propagandě odvádějící pozornost od neúspěšného vyústění konfliktu na Ukrajině a vykreslující Vladimíra Putina jako úspěšného a odvážného státníka. S vysokou pravděpodobnosti je cílem Ruska i eskalace uprchlické krize, která by ještě více zasáhla Evropu.

Je politováníhodné, jak ruská intervence v Sýrii nechává klidné a mlčící nejvyšší politická místa v České republice. Oceňuji však vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky v této věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…