Telička (ANO): Můj první rok v Evropském parlamentu

24.07.2015 18:30

Tento měsíc uplynul rok od chvíle, kdy poslanci hnutí ANO poprvé zasedli v Evropském parlamentu. Do evropských voleb jsme šli s tím, že budeme aktivní a vlivnou delegací, což se nám, soudě i podle nezávislých komentářů, za posledních dvanáct měsíců podařilo.

Telička (ANO): Můj první rok v Evropském parlamentu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Spolu s kolegy Petrem Ježkem, Ditou Charanzovou a Martinou Dlabajovou jsme se stali členy frakce Liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), která prosazuje liberální proevropskou politiku. ALDE je čtvrtou nejpočetnější frakcí v EP, ale při hlasování má mnohdy větší vliv než ostatní i mnohem početnější frakce.

Naše delegace má navíc velký vliv na dění uvnitř frakce, kterou se nám podařilo do jisté míry proměnit. Jako druhý místopředseda ALDE mám možnost ovlivňovat postoje frakce i její názory na projednávanou legislativu, více než jako "pouhý" poslanec. Velmi důrazně jsem například podporoval zrušení roamingových poplatků, což se nakonec podařilo prosadit, ačkoli kvůli odporu členských států skončí roaming později, než jsme si přáli.

Aktivně vystupuji k různým zahraničně-politickým tématům, především k situaci na Kubě, k programu Východního partnerství a k pašování zbraní, a frakci jsem zastupoval na řadě konferencí a debat o důležitých tématech - lepší regulaci, dohodě TTIP,dopravěprůmysludigitální sféře, atd.

Ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) jsem se stal zpravodajem pro odpadový balíček, což je soubor legislativních změn a úprav podporujících přechod k tzv. oběhovému hospodářství. Poté, co Evropská komise balíček stáhla a připravuje jeho aktualizaci, se zapojuji do diskusí o jeho nové podobě, který je jednou z priorit komise pro nadcházející období.  Jako stínový zpravodaj frakce ALDE ve výboru ITRE jsem se také zabýval zprávou Evropského parlamentu k dohodě TTIP se Spojenými státy. Tuto dohodu považuji za velkou příležitost pro evropské hospodářství.

Jako člen Výboru pro dopravu a cestovní ruch (TRAN) prosazuji projekt tzv. integrovaného jízdného a kromě dalších aktivit jsem opakovaně vystupoval proti německé minimální mzdě, poškozující české dopravce, a k otázce dálničních poplatků na německých dálnicích. Obě témata jsou důležitá pro dotvoření a udržení evropského vnitřního trhu, což považujeme za jednu z našich klíčových priorit vůbec.

Zahraniční politice se věnuji také jako odborný mluvčí hnutí ANO pro tuto oblast. Vedu pravidelná zasedání expertní skupiny ANO pro zahraniční politiku a spolu s kolegy europoslanci, předsedou hnutí Andrejem Babišem, poslanci a dalšími představiteli ANO připravujeme stanoviska a vyjádření k aktuálním zahraničním tématům včetně migrace, krize na Ukrajině,lidských práv, a mnoha dalších.

Práce poslance Evropského parlamentu se samozřejmě neodehrává jen v Bruselu nebo ve Štrasburku. Kromě různých debat a konferencí v Praze jezdím i do českých regionů – letos jsem navštívil Ústí nad Labem, Ostravu, Jihlavu a Sokolov. Tyto cesty chci podnikat ještě častěji než dosud – hned po prázdninách se chystám do Brna a do Pardubic.

Všechny, kteří se o naší činnosti v Evropském parlamentu, zvu k návštěvě svých webových stránek telicka.eu, které o mých aktivitách podrobně informují. Najdete tam i můj bilanční videoblog.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …