Telička (ANO): Může Velká Británie omezit volný pohyb občanů EU?

21.02.2015 21:52

Europoslanci Telička a Ježek se obracejí na Evropskou komisi v souvislosti s tím, že britský premiér David Cameron před pár dny představil plán své vlády na omezení imigrace do své země a v té souvislosti slíbil, že bude prosazovat změny pravidel pro volný pohyb občanů EU.

Telička (ANO): Může Velká Británie omezit volný pohyb občanů EU?
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Pavel Telička

David Cameron nedávno zveřejnil plán na omezení imigračního přílivu do Spojeného království. Slíbil, že bude prosazovat zásadní změny pravidel pro volný pohyb občanů EU.

Jedním z jeho návrhů je vyhošťování zájemců o zaměstnání pocházejících z EU v případě, že se jim do šesti měsíců práci nepodaří získat. Rovněž požaduje, aby „nabídku zaměstnání získali ještě před příjezdem do Spojeného království“. Podle platných právních předpisů EU neexistují žádná omezení, která by občanům EU bránila v tom, aby se přestěhovali do jiného členského státu za účelem hledání zaměstnání, přičemž uchazeči o zaměstnání z EU nemohou být vyhoštěni, pokud „mohou prokázat, že pokračují v hledání zaměstnání a mají skutečnou naději, že budou zaměstnáni“.

Zásada volného pohybu pochází z doby vytvoření Evropského společenství a v současnosti tvoří jeden z hlavních pilířů vnitřního trhu.

1. Může Komise potvrdit, že k tomu, aby mohly členské státy realizovat tyto návrhy, by byla nezbytná změna Smlouvy? 2. Které články Smlouvy by musely být změněny? Nehrozilo by, že to vyvolá řetězovou reakci, která bude mít dopad na všechny čtyři svobody? 3. Neobává se Komise toho, že by taková změna mohla vytvořit překážku dokončení jednotného trhu?

Petr Ježek (ALDE) a Pavel Telička (ALDE), europoslanci za ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…