Telička (ANO): Oběhové hospodářství zvýší konkurenceschopnost EU a vytvoří nová pracovní místa

07.12.2015 7:28

Evropská komise představila dlouho očekáváný plán přechodu k tzv. oběhovému hospodářství, založenému na opakovaném využívání výrobků i surovin. Zavedení principů oběhového hospodářství (circular economy) zvýší soběstačnost a konkurenceschopnost Evropy, podpoří hospodářský růst, vytvoří nová pracovní místa a v neposlední řadě přispěje k boji proti změně klimatu a k ochraně životního prostředí.

Telička (ANO): Oběhové hospodářství zvýší konkurenceschopnost EU a vytvoří nová pracovní místa
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Na rozdíl od předchozího návrhu, který Evropská komise před rokem stáhla, se nový návrh nezabývá primárně nakládáním s odpady, ale věnuje se celému hospodářskému cyklu – od návrhu a designu výrobků přes jejich výrobu až po spotřebu a likvidaci.

„Nový návrh přechodu k oběhovému hospodářství představuje komplexnější pohled na problematiku využívání zdrojů. Přesně to jsme po komise žádali a její dnešní návrh je zásadním krokem vpřed,“ uvedl Pavel Telička, který se tématu oběhového hospodářství systematicky věnuje.

„Pozitivně hodnotím také fakt, že komise vnímá přechod k oběhové ekonomice jako dlouhodobý proces, který se úzce týká spotřebitelů i výrobců. Naopak postrádám větší důraz na oblast vzdělávání, která je podle mého názoru pro přechod k oběhovému hospodářství a změně spotřebitelských návyků zásadní." uvedl Pavel Telička.

Hlavním cílem návrhu je lepší využívání zdrojů, které dnes spotřebováváme a vyhazujeme. Materiály použité při výrobě produktů by tak měly zůstat v oběhu mnohem déle. Tento přechod se týká nejen domácností, ale i výrobních a průmyslových podniků.

K přechodu na principy oběhového hospodářství může přispět každý změnou způsobu výroby a využívání zdrojů, jejich spotřeby a likvidace. V praxi by tato přeměna mohla znamenat, že např. design počítačů bude koncipován tak, aby při poruše nebylo nutné vyhazovat celý přístroj a pořizovat nový. Místo toho se vymění pouze poškozená část, kterou dodá prodejce. Ty části počítače, které už nebude možné nadále používat, pak budou recyklovány.

„Evropa dnes dováží téměř polovinu přírodních zdrojů, které spotřebovává, přičemž velké množství odpadu, tedy surovin, nelegálně vyváží. Pokud by se nám podařilo myšlenky oběhové ekonomiky skutečně uvést do praxe, výrazně bychom snížili naší závislost na dovozu suroviny ze zemí jako je Rusko nebo Čína,“ říká Pavel Telička.

„Oběhová ekonomika zároveň představuje velkou příležitost pro některá odvětví průmyslu. Řada firem už tuto myšlenku přijala a snaží se jí svoji produkci přizpůsobit. Osobně vnímám koncepci oběhové ekonomiky jako nezbytnou pro dlouhodobý udržitelný rozvoj naší společnosti,“ dodává Pavel Telička.

Evropská komise dnes také zveřejnila nové návrhy na úpravu směrnic o nakládání s odpady. Dříve stanovené cíle pro recyklaci odpadů do roku 2030 byly sníženy tak, aby je mohly splnit i ty členské země, které v recyklaci zaostávají. S tímto postupem souhlasila i Česká republika. 

Na slova Pavla Teličky v debatě o oběhové ekonomice na plénu EP v Bruselu reagoval v závěrečném proslovu i viceprezident Evropské komise Jyrki Katainen:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…