Telička (ANO): Šíření paniky je třeba čelit konkrétními příběhy lidí, kteří ztratili domov

29.06.2015 12:23

Současná migrační krize je svým charakterem bezprecedentní. Její zvládnutí s cílem zabránit negativnímu dopadu na EU se všemi důsledky vyžaduje kromě širokého úsilí mezinárodního společenství i nové přístupy. Příčiny migrační vlny nejsou v Evropě a problém nelegální migrace se ve větší či menší míře objevuje v mnoha částech světa. Nutností je proto zásadní role OSN.

Telička (ANO): Šíření paniky je třeba čelit konkrétními příběhy lidí, kteří ztratili domov
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Potřebný impulz pro systémové řešení by mohla poskytnout například mezinárodní konference OSN, která by neprodleně přijala akční plán. Ten by měl v první řadě identifikovat země, z nichž vinou konfliktů prchá nejvíce lidí a v nichž by OSN měla realizovat operace s cílem zajištění míru a stability.

Je třeba prověřit a s největší pravděpodobností také revidovat mezinárodní úmluvy upravující problematiku uprchlíků. Některé z těchto smluv pocházejí z poloviny minulého století. Jsou proto neudržitelné a také snadno zneužitelné ekonomickými migranty na úkor humanitárních běženců.

Mezinárodní právo by mělo umožnit zejména vracení lodí s migranty ve Středomoří do míst, odkud vypluly. S ohledem na nefunkčnost orgánů některých dotčených zemí by se případně mohlo zvážit i vytvoření specializované mezinárodní soudní instituce. Měli bychom také přesunout vyřizování žádostí o azyl na území států, odkud pocházejí uprchlíci, či států sousedících. V některých místech jižního a východního Středozemí by se mohly zřídit uprchlické tábory pod ochranou OSN, kde by žadatelé o azyl po dobu příslušného řízení nalezli ochranu.

Akční plán by měl zavést časově omezený azyl do stabilizace situace v zemi původu. OSN by k řešení migrační krize měla vytvořit zvláštní finanční fond, z něhož budou spolufinancovány příslušné aktivity.

EU by měla rozpracovat opatření navržená Evropskou komisí, na nichž se členské státy shodnou. Nad jejich rámec bychom měli zvážit strategická opatření k vytvoření dostatečných vojenských kapacit pro operace ve Středozemním moři a s odpovídajícím mandátem případně i na území států původu uprchlíků. V neposlední řadě se musíme postavit stále silnějším xenofobním náladám v EU. Je třeba rozlišovat mezi ekonomickou a humanitární dimenzí. Šíření xenofobie a paniky je třeba čelit prostřednictvím příběhů konkrétních lidí, kteří ztratili domov a prchají před konfliktem či perzekucí.

Zvládnutí migrační krize je pro Evropskou unii a celý svět zásadním úkolem. Náš neúspěch by ohrozil nejen budoucí stabilitu regionů, odkud uprchlíci přicházejí, ale samu podstatu evropského projektu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče