Telička (ANO): Umbrella Agreement posiluje rovnováhu mezi bezpečností a ochranou soukromí

03.12.2016 22:00

Poslanci EP zvolení za ANO hlasovali ve čtvrtek, 1. prosince ve prospěch dohody mezi Spojenými státy a EU (tzv. „Umbrella Agreement“), která posílí ochranu dat. Dohodu velkou většinou odhlasoval Evropský parlament.

Telička (ANO): Umbrella Agreement posiluje rovnováhu mezi bezpečností a ochranou soukromí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Dohoda se týká přenosu osobních údajů (jmen, adres nebo informací z trestních rejstříků) mezi USA a EU a ochrany těchto dat. Měla by pomoci při prevenci, odhalování, vyšetřování a stíhání trestních činů, vč. terorismu.

„Je to velmi důležitá dohoda, EU se podařilo získat další a důležitou ochranu dat pro evropské občany,“ říká poslanec Evropského parlamentu Pavel Telička (nestr. za ANO, místopředseda frakce ALDE v EP). Podle něj je jedním z největších úspěchů to, že dohoda garantuje občanům Unie právo obrátit se na americký soud, pokud by byly jejich údaje zneužity. „Evropská unie dokázala posílit rovnováhu mezi bezpečností a ochranou soukromí svých občanů,“ dodal Telička.

Podle něj a kolegů zvolených za hnutí ANO bylo správné dohodu přijmout už teď a neposílat ji na přezkum k Evropskému soudnímu dvoru, jak navrhovali někteří poslanci. Vydání jeho stanoviska by mohlo trvat i rok. A to už bude v USA administrativa Donalda Trumpa a celá dohoda by se mohla rozpadnout.

Z osobního webu politika
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice