Telička (ANO): Volný tok dat je základ pro fungování jednotného digitálního trhu

19.06.2017 4:31

Problematiku volného toku dat na území Evropské unie řešila ve čtvrtek 8. června konference, kterou pořádal v Bruselu spolu se Svazem průmyslu České republiky místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. Debata se zaměřila především na nutnost odstranění národních překážek, které volnému datovému proudu brání.

Telička (ANO): Volný tok dat je základ pro fungování jednotného digitálního trhu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

“Vybudovali jsme jednotný trh, v rámci něhož přes hranice volně proudí zboží, lidé, kapitál i služby. Nyní přišel čas rozšířit ho a přidat tzv. pátou svobodu, kterou je volný tok dat,” znělo hlavní poselství konference, které se zúčastnili jak zástupci evropských institucí, tak lidé z byznysu, jehož se tato problematika bezprostředně dotýká. Restrikce, které brání volnému toku dat, totiž komplikují fungování jednotného trhu jako celku. 

Konference chtěla především otevřít debatu v Evropském parlamentu a rovněž formulovat výzvy směrem k Evropské komisi, která v současné době pracuje na legislativním návrhu zabývajícím se právě jednotným digitálním trhem. “Volný tok dat je pro firmy v Evropské unii stále častějším a palčivějším problémem. Některé státy přistupují v současnosti k vyloženě protekcionistickým opatřením,” vysvětlil Telička, který debatu i moderoval, “proto je potřeba o této problematice diskutovat a naléhat na Komisi, aby připravila takovou legislativu, která by ji vhodně řešila.” 

Debaty se za Komisi zúčastnil Pearse O’Donohue, který představil její současný plán, na němž pracuje od ledna tohoto roku a jehož cílem by mělo být právě zajištění svobodného toku dat. Legislativní návrh připraví do podzimu. Za mezinárodní organizaci BusinessEurope sdružující podnikatelské a zaměstnanecké svazy napříč Evropou vystoupil Guido Lobrano, jenž zdůraznil, že je legislativa zajišťující volný tok dat naprosto nezbytná. Upozornil rovněž na existenci mylné představy, že lokalizace dat, tedy jejich uchovávání na území jednoho státu, zajišťuje jejich soukromí a ochranu. “Záleží na tom, jak se data uchovávají, nikoli kde,” objasnil účastníkům. 

Na nutnost volného pohybu dat upozornili i Liam Benham z firmy IBM Government and Regulatory Affairs a Hosuk Lee-Makiyama, ředitel European Centre for International Political Economy (ECIPE). Jaana Sahk-Labi, zástupkyně nadcházejícího estonského předsednictví Rady EU, oznámila, že pro Estonsko bude volný tok dat jednou z priorit jeho předsednictví. Považuje ho totiž za hybnou sílu dalších svobod Evropské unie. 

 

A jaké jsou tedy závěry konference? Účastníci se shodli, že je zapotřebí vytvořit jednotný digitální trh, pro nějž je ale klíčový právě volný tok dat. Nový legislativní rámec musí počítat s inovacemi, podporovat nové modely byznysu a zajistit společnostem, aby mohly soutěžit na globální úrovni. “Evropská unie dosud nemá bezproblémově fungující jednotný trh. Legislativa, která by umožnila volný pohyb dat, by tak mohla být jedním z kroků vedoucích k jeho ustanovení,” dodat Telička, “lokalizace dat v současné době způsobuje fragmentarizaci digitálního trhu, což je nevýhodné jak pro občany Evropské unie, tak pro byznys.”  

Telička připojit svůj podpis také pod dopis adresovaný Evropské komisi, který inicializovala europoslankyně Dita Charanzová a sepsali poslanci frakce ALDE. V něm naléhají na Evropskou komisi, aby předložila regulaci, jež by garantovala základní principy pro volný pohyb dat a odstranila jejich lokalizaci na území Evropské unie. Volný tok dat podle nich totiž zajišťuje funkčnost digitální ekonomie a je rozhodující pro její další růst. Europoslanci upozorňují rovněž na to,že spolu s rostoucí hodnotou dat roste také tendence států nárokovat si nad nimi kontrolu. To pak vede k již zmiňované fragmentarizaci vnitřního trhu. 

Zdroj: telicka.eu

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině