Tesařík (ČSSD): Právo shromažďovací nově

17.06.2016 9:02

Uplynulo již více než čtvrt století od přijetí Zákona o právu shromažďovacím v březnu 1990. Čas, ale i život společnosti ukázaly, že dosavadní podoba zákona již nevyhovuje a že při jeho aplikaci vznikají mnohé praktické problémy. Obě komory Parlamentu ČR se proto zabývaly vládní novelou tohoto zákona, konkrétně pak Senát tento týden.

Tesařík (ČSSD): Právo shromažďovací nově
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za ČSSD Martin Tesařík.

„Návrh novely tedy zejména upřesňuje a posiluje pravomoci obcí a policie. Umožňuje řešit konflikty při výkonu práva shromažďovacího, aktualizuje zastaralou právní terminologii a omezuje instituty, které vyšly z užívání. Reaguje také na rozhodovací praxi Nejvyššího správního soudu, zpřesňuje též správní trestání,“ shrnuje podstatu novely senátor Martin Tesařík, který byl zpravodajem k této novele za Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Hlavní změnou v navrhované normě je posílení pravomocí obecních úřadů před konáním shromáždění. Návrh např. umožňuje pružněji řešit kolize mezi více shromážděními bez nutnosti zákazu některého z nich. Ale třeba i kolize mezi shromážděním a kulturním podnikem, jako jsou např. městské trhy nebo koncert. Novela zákona má umožnit efektivní výkon práva na pokojné shromažďování coby základního ústavního práva. Zároveň ale zajišťuje dostatek pravomocí pro obecní úřady a policii, když shromáždění přestane být pokojné.

„Po diskusi ve třech senátních výborech a na plénu Senát vrací novelu zákona do Poslanecké sněmovny s dvěma pozměňovacími návrhy, které normu zpřesňují, zejména pak v kontextu s Listinou základních práv a svobod,“ konstatuje Martin Tesařík. Prvním návrhem se okruh možných schvalovatelů shromáždění rozšiřuje z občanů ČR na jakoukoli fyzickou osobu. Druhým návrhem se doplňuje výčet shromáždění, která se neoznamují, a o tzv. spontánní shromáždění. „Věřím, že poslanci tyto naše návrhy přijmou,“ říká senátor Tesařík.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.