Tesařík (ČSSD): Venku svítí slunce, noviny Agrofertu klamou

09.08.2016 17:33

Hnutí ANO, jež po zániku Věcí veřejných, navazuje na bezobsažnou spasitelskou politiku podnikatelů-oligarchů, kteří „makají“ a chtějí „zdravé zdravotnictví“, používá v rámci politické soutěže silná mediální anabolika.

Tesařík (ČSSD): Venku svítí slunce, noviny Agrofertu klamou
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za ČSSD Martin Tesařík.

Jako bývalý veslařský reprezentant bych to přirovnal k tomu, že si Hnutí ANO přidělalo na svou veslici pro říjnové politické zápolení motorek od firmy MAFRA.

tesarik-novinovy-clanek.jpg

Právě toto vydavatelství, které Agrofert ovládl již před posledními parlamentními volbami, vydalo ve svém webu a deníku MFD ukázkový manipulační útvar „Exsenátora zachránila před podmínkou změna zákona, navrhl ji spolustraník“ nebo kratší verze „Záchrana senátora Lajtocha“. Říkám útvar, protože nejde jen o text a titulky, ale především i o volbu fotografií. Čtenáři tiskoviny firmy Agrofert dostali naservírováno sdělení, že jsem jako senátor, jenž se bude v říjnu opět ucházet o hlasy voličů, dopomohl k osvobozujícímu trestnímu rozsudku svého stranického kolegy.

Je to ukázka novinářské práce, kdy poskládání různých dílčích skutečností má vytvořit dojem, že je spojitost mezi mým senátorským návrhem a rozhodováním soudu v kauze tzv. přerovských zakázek. Téma víceprací při veřejných zakázkách, které bylo před novelou zákona omezeno 20% hranicí, bylo evergreenem debat s představiteli obcí řadu let. Naše hodnota v zákoně byla nejnižší v EU, kde pouze Slovinsko má 30 % a ostatní země 50 %. Jsou komplikované stavební projekty, kdy města a obce, která postupují s péčí řádného hospodáře, nemají a mnohdy ani nemohou mít všechny potřebné detailní informace, aby se dalo vše jednoznačně předem zadat ve výběrovém řízení. Řada mých kolegů o těchto problémech mluvila v rozpravě.

Každý, kdo si pročte debatu v senátu z ledna 2015 (odkaz zde) si na věc může udělat vlastní názor. Dozví se, proč většina vystupujících z různých stran navrhovala zvýšení víceprací na 50 %, což bylo nakonec v hlasování odmítnuto. Můj úvodní návrh úpravy hodnoty víceprací na 30 % nakonec získal většinovou podporu 87 % přítomných senátorů. Nebyla proti němu ani ministryně Karla Šlechtová (ANO), jež v senátu vládní novelu zákona o veřejných zakázkách obhajovala. Následně změny schválila sněmovna především hlasy koaličních poslanců (ČSSD, ANO, KDU-ČSL) a podepsal ji prezident. Obecnou snahou bylo, aby změněné podmínky platily pro stavební období v roce 2015, což se podařilo. Podílel jsem se na formulování politického kompromisu, abychom pomohli veřejné správě s projekty v loňském roce. Do budoucna se navíc ze strany MMR počítá se zvýšením této hranice na 50 %. Nikdo z nás nemohl tušit, jak může tato legislativa ovlivnit rozhodování soudů ve starých kauzách. Ostatně ani MFD nijak nedokládá, že by za vším byl nějaký plán, jen to dosti nepokrytě naznačuje. Předvolební vidění světa novinářů MFD prostě nepřipouští, že některé jevy spolu nesouvisejí.

V den, kdy jsem si četl článek MFD, krásně svítilo sluníčko. Mám proto po vzoru novinářů z MFD krásné doporučení pro jejich čtenáře „Venku svítí slunce, noviny Agrofertu klamou". No, možná klamou ve věci politických konkurentů Hnutí ANO, i když prší. Alespoň v příštích předvolebních měsících to očekávám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.