Teska Arnoštová (ČSSD): Handicap nemůže člověku zabránit ve velkém díle

06.12.2015 16:12

Na začátku adventu byly u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených (3. 12.) ve Španělském sále Pražského hradu tradičně předány Výroční ceny ministra zdravotnictví za rok 2015. Jejich laureáty se letos stali MUDr. Jiří Kříž, MBA za mimořádné zásluhy v oblasti péče o osoby po poškození míchy v České republice a Petr Lněnička za mimořádné zásluhy v oblasti odstraňování architektonických a dopravních bariér pro zrakově postižené.

Teska Arnoštová (ČSSD): Handicap nemůže člověku zabránit ve velkém díle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

„Každého desátého z nás provází životem zdravotní handicap, který není jen soukromým problémem jednotlivce, ale představuje výzvu pro celou společnost. Se zvyšováním kvality zdravotní péče v České republice se prodlužuje průměrný věk a v populaci roste také podíl osob se zdravotním postižením nebo chronickým onemocněním. V posledních pětadvaceti letech dostalo mnoho lidí se zdravotním postižením příležitost dokázat, že handicap nemůže člověku zabránit ve velkém díle. Tito naši spoluobčané obohacují celou naši společnost a přesvědčují nás o tom, že člověk není charakterizován tím, co nemůže, ale vždy jen tím, co dokáže,“ řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, která ceny předávala.

Jedním z oceněných je lékař a primář Spinálního centra MUDr. Jiří Kříž, MBA, který již desítky let obětavě pracuje pro lidi s poraněním míchy, a to přesto, že jej životem provází stejné postižení. Druhý oceněný, Petr Lněnička, má lví podíl na zpřístupňování dopravních prostředků zejména lidem se zrakovým postižením. Jeho zásluhou například řada tramvají a autobusů v České republice hlásí cestujícím, o jakou linku se jedná a kam jede. Naše republika se tím stala příkladem i pro mnohé jiné země. „Oba ocenění jsou kvalitní odborníci, kteří svou prací dokázali v naší zemi zlepšit životní podmínky lidem s handicapem. To současně svědčí o tom, že dokáží pracovat nejen rozumem, ale i srdcem,“ uzavřela Lenka Teska Arnoštová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.