Teska Arnoštová (ČSSD): Mýty okolo návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek

12.02.2016 15:45

Veřejná i odborná diskuze o návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek je naneštěstí plná omylů a dezinformací.

Teska Arnoštová (ČSSD): Mýty okolo návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání předsednistva ČSSD. Na snímku místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová

Bohužel se ukazuje, že ani někteří poslanci neznají obsah navrhované a sněmovnou projednávané normy a přispívají svými vyjádřeními k obecnému šíření těchto mýtů. Ráda bych proto některé tyto omyly uvedla na pravou míru.

Mýtus číslo 1: Na vánočních trzích bude zakázán prodej svařeného vína

Prodej svařeného vína na vánočních trzích určitě zakázán nebude. Na vánočních trzích, vinných slavnostech a podobných akcích bude povolen prodej alkoholických nápojů s obsahem do 15 procent etanolu. Do této hranice spadají prakticky všechna vína. Není tedy pravda, že by bylo svařené víno na vánočních trzích ohroženo, jak o tom v posledních dnech informovala některá média s poukazem například na vyjádření poslance Marka Černocha (Úsvit). Cílem těchto úprav je především zabránění podobným tragédiím, jako byly ty spojené s metanolovou kauzou. Nesmí se stát, aby si kdokoliv mohl u mobilního stánku prodávat tzv. tvrdý alkohol. Ještě jiná situace je pak u akcí kulturních a tanečních, kde je součástí programu také kulturní část (tanec, zpěv, divadelní představení apod.). Zde bude podle znění navrhovaného zákona povolen také tzv. tvrdý alkohol, jehož prodejce musí tento příležitostný prodej oznámit příslušnému správci spotřební daně. Jde o akce typu Stavění máje.  

Mýtus číslo 2: Na sportovních akcích již nebude možný prodej alkoholických nápojů

Ne, návrh zákona obsahuje stanovení přesného procenta objemového alkoholu pro alkoholické nápoje, které se budou moci prodávat na sportovních akcích. Dnes je možný pouze prodej výčepního piva. Návrh zákona stanoví, že na sportovních akcích bude možný prodej alkoholických nápojů do 4 % objemového alkoholu, po diskusích s poslanci bude stanovená hranice upravena na 4,3 % objemového alkoholu, a to tak aby byl prodej výčepního piva zachován. Naopak dochází k umožnění prodeje i jiných alkoholických nápojů, které ovšem budou splňovat stanovenou hranici pro obsah alkoholu. Stanovením podmínky procenta alkoholu zabraňujeme diskriminaci některých typů alkoholických nápojů, jako jsou např. ovocná piva.

Mýtus číslo 3: Vinařské školy nebudou moct podávat ani prodávat alkoholové nápoje v rámci odborné praktické výuky

Při praktickém výcviku ve školních restauracích nebo barech, kde výuka souvisí s prodejem, servírováním vína, koktejlů apod. nebude žádný podobný zákaz platit, tak jako je tomu doposud.

Úprava definice vnitřního prostoru, kde bude zakázáno kouření:

Na základě pozměňovacího návrhu je navrhováno zmírnění vymezení pojmu „vnitřní prostor“, kde bude u některých kategorií veřejných míst zakázáno kouření. Nově by do tohoto zákazu nemusely být zahrnuty například party stany, letní předzahrádky u restaurací s přístřeškem a dvěma a více provizorními stěnami apod. Veřejné vnitřní prostory by byly definovány pouze tak, jak je definuje stavební zákon.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.