Teska Arnoštová (ČSSD): Pivo bude levnější, tři dny se radujte

01.02.2016 16:20

V těžko popsatelném šoku jsem si v pátek ráno pročítala zpravodajské servery přinášející ty „senzační“ zvěsti, kterak se ministr financí Andrej Babiš rozhodl snížit DPH u točeného piva z 21 na 10 procent.

Teska Arnoštová (ČSSD): Pivo bude levnější, tři dny se radujte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání předsednistva ČSSD. Na snímku místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová

V první chvíli - pravděpodobně pod náporem onoho prvotního šoku - jsem pod články začala hledat zdroj těchto informací, o kterém jsem byla přesvědčená, že musí být jedině server Infobaden. Ukázalo se ale, že jde o autentické výroky pana Babiše ve včerejším pořadu České televize, a také o jeho upřesňující prohlášení z dnešního rána.

Před třinácti dny jsem představovala vládou schválený Akční plán pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu, kterým jsme vyhlásili dlouhodobý program s cílem snížit mimo jiné alarmující závislosti a spotřebu alkoholu v české populaci. V zemi, kde 20 procent mladistvých ve věku 15 let pije alkohol pravidelně, je zapotřebí aktivně se vydat proti tomuto nebezpečnému trendu a dostupnými opatřeními a osvětou se jej snažit zvrátit. Dle očekávání jsem za tyto návrhy sklidila vedle pozitivních ohlasů (především od rodin, které s těmito problémy bojují) také ty negativní, které mě obviňovaly z porušování občanských svobod a přílišného puritánství.

A bylo to tak pořádku. Nikdy jsem nechtěla být političkou, která se drží při zdi a bojí se učinit silné rozhodnutí, protože by mohla sklidit negativní reakce. Chci dělat to, o čem jsem přesvědčená, že je správné, a konstruktivní kritiku naopak brát jako zdroj možného ponaučení. Jenže jak se ukázalo dnes, politika se dá dělat různými způsoby. Já si vybrala tu, kde stojí za to říct nebo udělat občas něco nepopulárního, pokud víte, že to má smysl. Andrej Babiš si zjevně vybral jinou cestu, po které ho navigují především marketingová doporučení, průzkumy veřejného mínění a chladná kalkulace, kdy je potřeba především urvat co nejvíce hlasů do voleb. A to i za cenu toho, že použije jeden z největších politických populismů, jaký si já osobně za svůj život pamatuji: Češi, radujte se, já Andrej Babiš vám zlevním pivo!

Takové chování je pro mě těžko pochopitelný populismus z několika důvodů. Jednak se ho dopouští ten Andrej Babiš, který je ministrem financí ve vládě Bohuslava Sobotky. Té vládě, která před několika dny představila právě už zmíněný Akční plán pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu. Co přijde příště? Zlevníme cigarety? Snížíme zdanění hazardu?

A pak je tu samozřejmě těch 160 milionů korun ročně, o které dle slov ministra Babiše státní rozpočet se snížením DPH z točeného piva přijde. Nemohu se zbavit dojmu, že stát vlastně přispěje 160 miliony každý rok na předvolební kampaň Andreje Babiše a jeho strany. Nehledě na to, že 160 milionů korun je jeden náklad, dalším jsou ale desítky miliard korun ročně, které stát vydává na celospolečenské náklady související s užíváním alkoholu (zdravotnictví, kriminalita, předčasná úmrtí atd.).

Do dnešního dne jsem věřila, že se společně ve vládě snažíme dělat vše pro to, aby se v této zemi opravdu žilo lépe, a že se to i díky (a někdy navzdory) složité, ale konstruktivní spolupráci našich stran daří. Dnes se ale ukazuje, že Andrej Babiš chce své programové heslo „Ano, bude líp" naplňovat i za použití megalomanského populismu. Reálně ale návrh na snižování DPH u točeného piva znamená: Ano, bude líp, ale za vaše peníze a navzdory zdraví vašich dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.