Teska Arnoštová (ČSSD): Světový den dárců krve aneb proč je důležité darovat krev?

14.06.2015 17:05

Dnes, 14. června se koná Světový den dárců krve, jenž připomíná všechny ty, kteří se dobrovolně a nezištně rozhodli darovat svoji krev, aby pomohli záchraně někoho dalšího.

Teska Arnoštová (ČSSD): Světový den dárců krve aneb proč je důležité darovat krev?
Foto: archiv TA
Popisek: Teska Arnoštová

Chtěla bych zdůraznit, že darování krve je i v dnešní vyspělé době stále velmi aktuálním tématem, neboť krev hraje v současné medicíně zcela nezastupitelnou a stále rostoucí roli. Krev navíc nelze uměle vyrobit. Je nezbytná při těžkých úrazech, řadě operací, při léčbě otrav či zhoubných onemocněních krve. Zásadní roli mají též četné léky vyrobené z krve, které pomáhají při poruchách její srážlivosti, při poruchách obranyschopnosti a při léčbě popálenin.

V České republice je stejně jako v téměř sedmi desítkách dalších zemí v současné době zavedená bezplatnost jednotlivých odběrů plné krve od dárců, která zvyšuje bezpečnost příjemců. Osobně kvituji, že v posledních letech postupně dochází ke zvyšování počtu dárců odebraných ve sledovaném roce. Např. mezi lety 2006 a 2013 došlo k přibližně 23 % nárůstu (zdroj ÚZIS ČR) dárců, a to z necelých 217 tisíc na více než 267 tisíc dárců. Přesto se stále nacházíme ve stavu, kdy celkový počet dárců plné krve nedosahuje početního stavu doporučeného Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Ráda bych tak apelovala na všechny, kteří by mohli darovat svoji krev, aby tak učinili, neboť tímto aktem významně pomohou těm, kteří jsou na této pomoci závislí, což se může ve výsledku týkat každého z nás.

Závěrem bych ráda zrekapitulovala hlavní aspekty a podmínky dárcovství. Dárcem krve může být každý ve věku 18-65 let s minimální hmotností 50 kg, který se nachází v dobrém zdravotním stavu. Tento stav je zjištěn před i po každém odběru krve nebo krevní složky tak, jak je definováno v zákoně č. 378/2007 Sb. a zejména ve vyhlášce č. 143/2008 Sb. Skládá se ze vstupního rozhovoru, posouzení způsobilosti potenciálního dárce a vyšetření diagnostických vzorků obsahující vyšetření k průkazu známek infekce HIV, hepatitidy B a C a syfilis, vyšetření krevní skupiny a nepravidelných protilátek a případná navazující imunohematologická vyšetření. Klasický odběr krve činí přibližně 450 ml, přičemž dárci nesmí být odebráno více než 13 % vypočteného objemu jeho krve. Minimální interval mezi dvěma následujícími odběry je stanoven na 8 týdnů a celkový počet standardních odběrů nesmí v jednom roce přesáhnout 5 u mužů a 4 u žen. Dárce má v den odběru nárok na pracovní volno s plnou náhradou mzdy a taktéž může požádat o snížení základu daně z příjmu o 2000 Kč za každý odběr své krve. V případě, že nedojde k vlastnímu odběru, přísluší danému občanovi pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu, která se rovná výši průměrného výdělku za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice