Thaisz (SsČR): Za přítomnosti ministra Andreje Babiše byly položeny a nezodpovězeny otázky

04.03.2015 9:00

Vyjádření SsČR ke „ Konferenci o Elektronické evidenci tržeb“

Thaisz (SsČR): Za přítomnosti ministra Andreje Babiše byly položeny a nezodpovězeny otázky
Foto: SsČR
Popisek: Strana soukromníků České republiky

Hospodářská komora ČR v rámci své konference za účasti ministra financí pana Andreje Babiše, podpořila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb ( EET ).

Za přítomnosti pana ministra Andreje Babiše a prezidenta Hospodářské komory pana Vladimíra Dlouhého, byly položeny a nezodpovězeny otázky : „Naplní se fiskální očekávání, když mnohamiliardové úniky se odehrávají v různých sférách ekonomiky a největší úniky se nedotýkají maloobchodního prodeje a prodeje koncovým spotřebitelům, ale v sofistikovaných podvodech a v podvádění s DPH v milionech korun?

Proč je návrh střídmý v tom, že si nedělá ambice na výběr nevybraných daní a EET je jen zlomkem oproti 80 -90 % objemu daňových úniků, přičemž předpoklad zvýšeného výběru daní nástrojem EET, nemusí být naplněn?

Z pohledu SsČR zastupující politické zájmy soukromníků, živnostníků a drobných podnikatelů, jsme názoru:

1. Zavedením EET není vyřešeno 80 -90 % daňových úniků

2. Zavedením EET není zaručeno zvýšení výběru daní

3. Zavedení EET způsobí finanční a administrativní zatížení soukromníků, živnostníků a drobných podnikatelů

4. Zavedení EET způsobí dle předpokladu zánik cca 150 – 200 000 živností v rámci ČR čímž dojde k neúměrné zátěži pro státní rozpočet, stoupne nezaměstnanost a tím i související zatížení VZP Správy sociálního zabezpečení.

5. Dojde ke snížení spotřeby, snížení tržeb a zvýší se zadluženost domácností, později možná ke zvýšení kriminality a šedé ekonomiky.

Ptáme se: proč zavádíme a kopírujeme chorvatský systém i když již dnes víme, že nenaplnil očekávání, nezvýšil výběr daní a jeho dopad na ekonomiku byl kontraproduktivní.

Došlo ke snížení počtu živností, zvýšení počtu osob evidovaných na úřadech práce a ve finálních číslech nedošlo ke zvýšenému výběru daní.

Zastáváme názor, že zavedení systému EET není dostatečně dopracováno a jeho aplikace pro podmínky ČR, není v tomto znění přínosné a přijatelné.

Strana soukromníků ČR vyzývá zákonodárce, aby návrh na zavedení EET ve znění, předloženém Poslanecké sněmovně ke schválení, zamítli.

Za SsČR Petr Thaisz, místopředseda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…