Thoma: Občané pro Budějovice představují své kandidáty

05.08.2014 15:13

Pětačtyřicet schopných a poctivých lidí, z nichž každý by mohl být na jakémkoliv místě. Tak charakterizuje primátor Juraj Thoma kandidátní listinu Občanů pro Budějovice pro říjnové komunální volby, v jejímž čele stojí.

Thoma: Občané pro Budějovice představují své kandidáty
Foto: archiv
Popisek: Primátor Českých Budějovic a lídr HOPB Juraj Thoma

„Podporuje nás řada nových lidí, které jsme oslovili naším programem, zásadami a tím, co se nám za poslední čtyři roky ve městě podařilo. Nabízíme občanům vyvážený mix zkušených politiků, nezávislých kandidátů i zcela nových lidí, kterým není dění ve městě lhostejné. S novými lidmi přicházejí nové a neotřelé nápady, lidé, kteří se věnují politice delší dobu, jsou zase zárukou zkušenosti a znalosti leckdy složitých zákrutů veřejné správy. Občanům pro Budějovice díky tomu nehrozí, že by sklouzli k nezodpovědnému populismu a následné povolební bezradnosti politických stran bez programu, lákajících pouze na nové tváře. Klademe si sice velké, nicméně vždy reálné cíle, nikdy neslibujeme nesplnitelné,“ uvedl Juraj Thoma.

Na kandidátce Občanů pro Budějovice najdete osobnosti z různých oborů. Podnikatele, vysokoškolské pedagogy, ekonomy, odborníky ze sociální sféry, z oblasti sportu i kultury. Třináct ze 45 kandidátů jsou ženy. „Velmi pozitivní je, že za nás kandiduje řada mladých lidí, studentů, kteří se však již nyní aktivně podílejí na veřejném životě města, buď v organizačním týmu Majálesu, nebo ve Studentském univerzitním divadle,“ dodal radní Ivo Moravec, který kandiduje z druhého místa.

„Naší hlavní zásadou je otevřenost. Proto o všech našich kandidátech poskytujeme na webu hnutí podrobné informace. Na rozdíl od některých politických stran, které se pravděpodobně za své kandidáty stydí, a proto o nich raději nic občanům nesdělují,“ podotkl s nadsázkou Ivo Moravec.

S principy otevřenosti a poctivosti, které prosazují v politice, začínají Občané pro Budějovice u sebe. Jako jediná politická strana v Českých Budějovicích už od roku 2010 pravidelně zveřejňují vyúčtování všech volebních kampaní i zprávy o svém hospodaření a používají také transparentní bankovní účet.

Na třetím místě kandidátky najdete Martina Maršíka, ekonoma a vysokoškolského pedagoga, na čtvrtém vysokoškolského pedagoga Hynka Látala, současného předsedu kulturní komise rady města. Na pátém místě je podnikatelka a dlouholetá českobudějovická zastupitelka Jaroslava Šporclová, šestkou je podnikatel a současný zastupitel Václav Fál, sedmičkou projektový manažer Tomáš Chovanec, osmičkou ekolog Jan Tůma a na devátém místě je ekonom David Sláma. Oba posledně jmenovaní jsou v současnosti rovněž zastupiteli. První desítku uzavírá nynější náměstkyně primátora Ivana Popelová, která se rozhodla neusilovat v těchto volbách o uvolněnou funkci ve vedení města.

Na dalších místech kandidátky občané rovněž najdou zajímavé osobnosti, např. Františka Váchu, vědce, děkana Přírodovědecké fakulty JU a poslance (15.), ředitele Jihočeského divadla a senátora Jiřího Šestáka (16.), šéftrenéra volejbalové mládeže Jihostroje Vojtěcha Zacha (17.), pedagoga a bubeníka známého z několika hudebních skupin Jana Kubeše (18.), baletního sólistu a nositele Ceny Thálie Zdeňka Mládka (25.) nebo vědce světové úrovně Julia Lukeše (34.).

Kandidátní listinu sestavili Občané pro Budějovice s podporou celostátního hnutí Starostové a nezávislí (STAN), s nímž spolupracují již od roku 2010. Výsledkem tohoto úspěšného partnerství jsou i dva parlamentní mandáty: senátorský Jiřího Šestáka (2012) a poslanecký Františka Váchy (2013).

Volební program pro období 2014-2018 hnutí představí z kraje září, mezitím bude občany informovat, jak splnilo svůj program v uplynulých letech.

V posledních komunálních volbách v roce 2010 získali Občané pro Budějovice 26,27% hlasů a 15 zastupitelských mandátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…