Tomský (Realisté): Když se kácí sochy...

24.08.2017 10:27

Americký prezident Donald Trump většinou nejdřív mluví a potom teprve přemýšlí, jak své přešlapy vysvětlit. A tak to teď ve verbální občanské válce, která už začíná mít své oběti, schytal naplno. Spáchal totiž jeden z nejtěžších hříchů proti ideologii politické korektnosti.

Tomský (Realisté): Když se kácí sochy...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog a nakladatel Alexandr Tomský

Nejprve nebyl schopen bez zaváhání a bez vytáček odsoudit bílé rasisty a neonacisty (své voliče) demonstrující proti odstranění pomníku generála Konfederace Roberta E. Lee v Charlottesville a později, ó hrůzo, se je dokonce odvážil strčit do jednoho morálního pytle i s jejich levicovými oponenty, do kterých najel autem mladý fanatik a zabil jednu ženu.

Nebyl jsem na místě a tak nevím, jestli tam opravdu demonstrovali na obou stranách i slušní lidé, jak prohlásil, možná byli, možná nebyli. Bojovná antifašistická levice se šla nepochybně rvát a jistě to byl stejný ksindl jako neonacisté. Mohli se ale mezi nimi nacházet slušní lidé, protože má velkou výhodu v politické korektnosti, které podléhají i někteří neokonzervativci jako senátor McCain: „Nelze stejně hodnotit a odsuzovat rasisty a Američany, kteří protestují proti nenávisti.” Opravdu? A co ten, který nedávno střílel na konzervativní kongresmany v Alexandrii (Virginia). Tehdy nevypočitatelný Trump kupodivu levicový extremismus nenapadl a volil kondolence rodinám postřelených politiků.

Pro nás Středoevropany je velmi zvláštní, že je na Západě za největší zlo všech dob považován primitivní nacismus a nikoli neméně zločinný idealismus bolševiků.
Pachatelé dobra mají výhodu.

Ano, to slyšíme dnes i v Evropě, kde levice politické korektnosti začíná tažení proti nenávisti a hodlá zavést tvrdou internetovou cenzuru a kriminální postih, což je velice nebezpečná a dvousečná zbraň. Jistě, na okraji společnosti skutečně existuje zcela bezvýznamná menšina fanatických šovinistů a rasistů. V Charlottesvillu se jich na obranu pomníku sešlo snad jen pět set, ale jejich nechutná a nepatrná přítomnost je zneužívána k popírání lidské přirozenosti, k přepisování dějin a k budování nového, atomizovaného světa jedinců bez soudržné rodiny, bez hierarchie, bez normativní tradice, bez hranic a bez základních hodnot západní civilizace čili bez budoucnosti.

Byl to Západ, který dal světu vědu, techniku a blahobyt i ohromné duševní a umělecké dědictví (Aristoteles, Akvinský, Dante, Shakespeare, Da Vinci, Michelangelo, Bach, Beethoven, Mozart), a také politickou a individuální svobodu, jakou jiné kultury nepoznaly. Ovšem žádná civilizace není dokonalá a generálové americké občanské války na obou stranách složitého sporu o jednotu federace a soudržnost národa vlastnili otroky, což je nepochybně hluboká urážka lidství, ať už chápaného jakkoli. Thomas Jefferson, jemuž se přisuzuje výrok o rovnosti všech lidí (lidstva) z Prohlášení americké nezávislosti, dnes extrémně zneužívaný k nekontrolované, imigrační politice a k zglajchšaltování společnosti, by byl v současnosti považován za zločince. Rozmnožoval totiž svou farmu otroků náruživou kopulací (Alexander Boot).

Na rozdíl od diktátorských režimů byly americké sochy po strašlivé občanské válce (circa 800 000 padlých) vztyčeny z piety a patriotismu. A Trump má v jednom pravdu. Začneme-li soudit nedokonalé politiky a vojevůdce, málokdo obstojí. A budeme-li hodnotit minulost z hlediska dnešních předsudků, bude to ještě větší průšvih.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …