Tošenovský (ODS): Čína ani zdaleka nesplňuje všechna kritéria pro udělení statutu tržní ekonomiky

10.05.2016 14:05

Evropská komise chce pustit do Evropy levnou čínskou ocel, ODS protestuje.

Tošenovský (ODS): Čína ani zdaleka nesplňuje všechna kritéria pro udělení statutu tržní ekonomiky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský na besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

Od prosince 2016 by měla být Čína považována za běžnou tržní ekonomiku. Padla by tak řada bariér, které dosud brání přílivu řady čínských průmyslových výrobků do EU. Čína ovšem na rozdíl od EU většinu výroby vlastní a dotuje a nemusí dodržovat celou řadu bezpečnostních a ekologických kritérií. Evropský průmysl by se proto s nekalou konkurencí nedokázal vyrovnat.

Evropská komise navrhuje Číně přístup na evropský trh udělit a následné spory zpětně řešit v antidumpingových řízeních. Europoslanci za ODS s takovým přístupem nesouhlasí a obrátili se proto přímo na Evropskou komisi.

„Čína ani zdaleka nesplňuje všechna kritéria pro udělení statutu tržní ekonomiky,“ říká europoslanec a člen výboru pro průmysl a energetiku Evžen Tošenovský. „Navíc má čínský průmysl oproti našemu obrovskou a neférovou výhodu, protože nemusí naplňovat přísná ekologická kritéria, což přímo ohrožuje desetitisíce pracovních míst v domácím hutním, papírenském nebo keramickém průmyslu. Dokud se toto nezmění, nemůžeme o udělení tržního statutu uvažovat.“

V dopise adresovaném Evropské komisi proto europoslanci ODS na tato nebezpečí poukazují a mimo jiné požadují, aby komise vypracovala studii dopadů na evropský průmysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…