Tošenovský (ODS): Německá minimální mzda znamená obchodní válku v EU

26.03.2015 16:12

Německý zákon o minimální mzdě, který se vztahuje i na české zaměstnance, je diskriminační, v rozporu s evropským právem a zásadním způsobem omezuje pohyb na vnitřním trhu osmadvacítky.

Tošenovský (ODS): Německá minimální mzda znamená obchodní válku v EU
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

Uvedli to europoslanci za ODS Evžen Tošenovský a Jan Zahradil, kteří v Bruselu osobně podpořili demonstraci autodopravců, mezi nimiž nechyběl ani ČESMAD Bohemia.

„Podobnými protekcionistickými opatřeními většinou začínají obchodní války. K uzavírání svých trhů se navíc chystají přistoupit i další země, což může způsobit lavinový efekt, jehož důsledky pro EU mohou být katastrofální," komentoval Evžen Tošenovský skutečnost, že od ledna 2015 musejí všichni zaměstnanci cestující na území Německa předem dokládat výši své mzdy, která přitom nesmí klesnout pod 8,50 eur na hodinu. Tato částka přitom dvojnásobně převyšuje českou průměrnou mzdu a je čtyřikrát vyšší než mzda minimální.

„Nemáme nic proti tomu, aby si jednotlivé státy doma určovaly výši minimální mzdy. Je ale naprosto nepřípustné, aby některý z členských států zákonem stanovoval mzdu v ostatních zemích," dodává Evžen Tošenovský.

Podle Jana Zahradila se jedná o nebezpečný precedent, který popírá základní pilíř Evropské unie, tedy svobodu pohybu a vnitřní trh. „Již jsem interpeloval Evropskou komisi a upozornil jsem ji i na rozpor německého zákona s unijními předpisy. Nějaká jednání sice probíhají, ale uvítal bych, kdyby komise konala rychleji, protože stovkám firem zákon o minimální mzdě nepředstavitelně komplikuje podnikání," řekl Jan Zahradil.

Evropská komise zatím zkoumá podklady, které dostala z Berlína. Německým zákonem o minimální mzdě se ve středu večer zabýval i Evropský parlament, v rozpravě za ODS vystoupil Evžen Tošenovský.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky