Tošenovský (ODS): Velké kosmické projekty Galileo a Copernicus mají zelenou

13.03.2014 16:22

Evropská družicová navigace Galileo a systém pro pozorování Země Copernicus dnes postoupily o krok blíže svému dokončení. Evropský parlament schválil nová pravidla pro fungování evropské agentury pro Galileo (GSA), která sídlí v Praze, a také jasně vymezené úkoly pro Copernicus, včetně rozpočtu pro dobudování a provoz potřebné infastruktury.

Tošenovský (ODS): Velké kosmické projekty Galileo a Copernicus mají zelenou
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

Podle Evžena Tošenovského, stínového zpravodaje obou návrhů za konzervativní frakci, jsou tyto velké evropské projekty jedním z hmatatelných příkladů, kde má spolupráce členských států v rámci EU smysl. "Jsem hlavně rád, že se mi podařilo do budoucna pootevřít dveře pro další rozšiřování úkolů GSA, z čehož by mohla profitovat nejen Praha, ale celá Česká republika", dodal Evžen Tošenovský. Europoslanec za ODS Evžen Tošenovský se kosmické problematice věnuje dlouhodobě. Již v roce 2010 byl zpravodajem první novely nařízení o GSA, jejíž dohodnutí umožnilo rozhodnout o umístění sídla agentury v Praze.
 
Evropský systém Galileo po svém dokončení přinese plnohodnotnou a kvalitativně lepší alternativu amerického navigačního systému GPS. Poslanci Evropského parlamentu schválili v listopadu loňského roku základní mantinely pro evropské systémy družicové navigace, včetně rozpočtu a řídící struktury; agentura GSA tak získala při řízení projektu Galileo mnohem silnější pravomoci. Čerstvě schválená novela o fungování GSA pak tyto nové úkoly reflektuje a současně umožňuje jejich budoucí rozšíření, zejména pokud jde o projekt Copernicus.
 
Satelitní systém Copernicus nahrazuje dosavadní program GMES. K hlavním cílům patří pozorování Země pro účely ochrany životního prostředí nebo civilní ochrany v případě katastrof, přičemž snímky a další informace budou přístupné bezplatně. Do roku 2020 je pro program vyčleněn rozpočet ve výši 3,786 mil. eur v cenách roku 2011.

Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.
místopředseda strany
poslanec EP
člen výkonné rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce