Tošovský (ODS): Obchod s chudobou je dán složitostí systému přídavků na bydlení

20.04.2018 19:06

ODS zahájila v Ústí nad Labem sérii kulatých stolů s odborníky a zástupci samospráv, jejichž cílem je získat podněty z praxe a odborná stanoviska pro tvorbu programu pro komunální volby. Ten by měl obsahovat základní představu ODS o fungování samospráv a řadu návrhů na změny v legislativě, které by výkon správy obcí a měst zjednodušily a zefektivnily.

Tošovský (ODS): Obchod s chudobou je dán složitostí systému přídavků na bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stín ODS

Kulatý stůl se uskutečnil v rámci programového bloku nazvaného „Veřejné služby pro kvalitní život“ a jeho tématem byla zejména problematika fungování systému sociálních dávek. Zástupci občanských demokratů i odborné veřejnosti se shodli na tom, že současný systém je neefektivní a dávky je třeba rozdělovat adresně těm, kteří je skutečně potřebují. Zároveň došli k závěru, že stát musí zjednodušit agendu sociálních odborů a více motivovat jejich zaměstnance.

Vítám příležitost k diskuzi s odborníky a lidmi z praxe, která dnes proběhla. Během jednání padla řada otázek, které je třeba řešit, především v sociální oblasti. Naším cílem je shromáždit poznatky o těch nejpalčivějších nedostatcích a problémech, s kterými se města a obce potýkají a které bychom mohli legislativní iniciativou změnit,“ uvedl k hlavnímu účelu kulatého stolu garant programové oblasti veřejných služeb pro kvalitní život ve městech a obcích a poslanec za ODS Jan Bauer.  

O zkušenosti z regionu se podělil poslanec občanských demokratů za Ústecký kraj Karel Krejza: „V našem regionu je řada míst s velkou koncentrací nepřizpůsobivých občanů. Svou vinu na tom nese i špatný systém sociálních dávek, který tyto lidi nenutí ke změně životního stylu. S tím souvisí dále také vysoká kriminalita. Stát musí začít více hledět na to, komu prostředky vybrané z daní rozděluje a jak s nimi tito lidé nakládají, a klást také důraz na postih za podvody a drobnou kriminalitu.“

„Stále nevyřešeným problémem je rozbujelý obchod s chudobou, který je dán složitostí systému přídavků na bydlení. Tento systém je třeba nejen zjednodušit, ale tyto dávky musíme zastropovat, stejně jako řadu dalších dávek, protože neslouží svému účelu,“ doplnil bývalý starosta Neštěmic a exnáměstek hejtmana Ústeckého kraje Pavel Tošovský.

Na magistrátu řešíme problémy spojené se zneužíváním sociálních dávek poměrně často. Stejně tak se stále více potýkáme s nedostatkem zaměstnanců na sociálním odboru, odkud lidé odcházejí, když vidí, že jejich práce, která navíc není adekvátně ohodnocena, nepřináší své ovoce. Vítám, že se ODS rozhodla tomuto tématu věnovat a věřím, že po volbách budeme schopni realizovat návrhy, které dnes zazněly,“ uzavřel ústecký zastupitel za ODS Libor Turek.

 




 

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7