Trantina (TOP 09): Je primátor Českých Budějovic udavač?

15.02.2017 10:06

Tak máme primátora udavače, chtělo by se parafrázovat slavný výrok paní Müllerové z Haškova Švejka.

Trantina (TOP 09): Je primátor Českých Budějovic udavač?
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Proč? Ve čtvrtek 2.2. se setkali v pořadu ČT Máte slovo mimo jiné ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a budějovický podnikatel a vydavatel Marcel Goetz. Tématem mělo být EET a jeho negativní dopady na maloobchodníky. Hned zkraje však přišlo to nejdůležitější.

Pan Goetz se dotázal Babiše na trojí zdanění a zakončil svůj vstup poznámkou, že EET není dobře připraveno. Místo odpovědi, kterou pan Goetz oprávněně od Babiše očekával, přišel nejen pro něj šok. Předseda hnutí ANO vůbec nereagoval na slova pana Goetze a okamžitě vytáhl dopis od budějovického primátora Svobody, který mu jej prý zaslal jakmile se dozvěděl, že bude jeho stranický předseda ve studiu s panem Goetzem. V dopise, na který Babiš odkazoval, stálo, že pan Goetz vůbec nekončí až s EET, ale už prý skončil v listopadu 2016, že neplatil včas nájem a město s ním rozvázalo nájemní smlouvu kvůli údajným proviněním proti jejím ustanovením. Když europoslanec Stanislav Polčák upozornil, že jde o udavačství, Babiš opáčil, že nejde o udání, nýbrž o dopis od pana primátora, který je podepsaný!

Samozřejmě, první a zásadní otázka je, zda se Andreji Babišovi dá vůbec ještě něco věřit. Tolikrát už bez důkazů obvinil lidi kolem sebe, že už to vlastně přestává veřejnost zajímat kde je a kde není pravda, důležité je, že Babiš křičí a lidem se to líbí. Kdyby však primátor Svoboda dopis nenapsal, tak kde by Babiš „kompro“ vzal a proč by lhal, že mu píše sám primátor Budějovic, když se to dá tak náramně nátlakově využít? Sám primátor si na vás stěžuje, tak zalezte a na nic se mě neptejte! To je styl, který vedení ANO teď razí vůči obyčejným občanům. Takže co si z toho můžeme vzít? Babiš nepochybně shání kompromitující informace i na obyčejné občany, kteří sice s politikou nemají nic společného, ale zato mají tu drzost jít s ním do konfrontace v televizním přenosu. Nestydí se jednat nátlakově a v přímém přenosu porušit listinu základních práv a svobod, kde stojí, že zveřejňovat takovéto informace lze pouze se souhlasem soukromé osoby, o níž zveřejňované informace jsou. Je zcela podružné, zda pan Goetz opravdu platil nájem občas pozdě, nebo zda porušil ustanovení nájemní smlouvy. Důležitá je jiná věc, Babiš shání informace a jeho zvolení politici ve vedoucích funkcích mu je opatřují. Někteří, jako náš pan primátor možná ještě s předstihem, než o ně vůbec Andrej Babiš požádá, pravděpodobně aby se zavděčili. Míst v příští vládě bude jen pár, ale na loajálního partajníka by nějaké to místo ministerského náměstka vyjít mohlo.

Co z toho vyplývá pro nás, obyčejné občany Budějovic? Sdělovat toho radnici co nejméně, neuzavírat s ní pokud možno žádnou smlouvu, protože kdybyste se náhodou ocitli ve střetu s ministrem financí, tak si buďte jisti, že každá pozdě uhrazená složenka za odvoz komunálního odpadu bude použita proti vám. Dost možná ještě s přípisem pana primátora, že jste tím pádem problémový občan. Máme se znovu bát úředníků a zastupitelů? Máme je podezírat, že na každého z nás mají složku, kterou stačí vytáhnout v ten pravý čas? Snad ještě není tak zle, ale už teď si můžeme být jistí, že pokud někdo dostatečně vlivný o takové informace projeví sebemenší zájem, najde se konfident, který mu je rád za tepla a možná ještě z vlastní iniciativy, jak řekl Andrej Babiš, doručí. A to nejsou dobré vyhlídky.

TOMÁŠ TRANTINA (TOP 09)
ČLEN KOMISE MĚSTA PRO ROZVOJ A ARCHITEKTURU

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.