Třetina (TOP 09): Pane ministře, zastavte jednání o vývozu Slovanské epopeje do Číny

13.02.2017 14:03

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina poslal v pondělí 13. února otevřený dopis ministrovi kultury Danielu Hermanovi, kde ho vyzývá k k zastavení jednání o vývozu Slovanské epopeje do Číny.

Třetina (TOP 09): Pane ministře, zastavte jednání o vývozu Slovanské epopeje do Číny
Foto: archiv TT
Popisek: Mgr. Tomáš Třetina starosta Moravského Krumlova (TOP 09)

Vážený pane ministře,

dovolte mi, abych Vás tímto způsobem oslovil s obavami, které sdílím nejen já, ale také občané našeho města, kterým záleží na českém kulturním dědictví.

Chystáte povolit vycestování série obrazů Slovanská epopej do Číny. Ve svém rozhodnutí se opíráte o "Záznam o prohlídce díla" zpracovaný akademickým malířem Michalem Tomkem. V tomto záznamu ovšem znalec neprovedl speciální úkony a šetření (např. mikrobiální stěry), ani nepopsal rozsah poškození, podmínky pro přepravu a neuvedl, jakým způsobem prohlídku díla provedl. Přitom již dnes jsou některé z obrazů, konkrétně Slované v pravlasti, Jan Ámos Komenský, Petr Chelčický a Obrana Szigetu, poškozeny, což vyjádření pana Tomka zcela opomíjí. Je s podivem, že nepřihlížíte k názoru dalších expertů - prof. Ing. arch. akad. arch. Václav Girsa, prof. Karel Stretti, ak. mal. a doc. PhDr. Josef Šulc, podle nichž je přeprava obrazů nevhodná a hrozí nenávratné poškození.

Vyzývám Vás, pane ministře, jako momentálně nejvyššího zástupce státu a kultury v zemi, abyste zastavil jednání o vývozu Slovanské epopeje do Číny. Zabráníte tím zničení cenného díla, před kterým experti varují.

Jsem si jistý, že i Vy chcete pro budoucí generace zachovat tuto kulturní památku. V opačném případě byste neměl být ministrem kultury České republiky. Stejně jako jste zodpovědný za vydání rozhodnutí k vývozu díla, jste osobně jako ministr kultury odpovědný za případné škody, které tím vzniknou.

S pozdravem

Mgr. Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie