Trikolóra - Soukromníci - Nezávislí: Apel novému vedení Zlínského kraje - Přepracujte a zreálněte krajského rozpočtu na rok 2021

24.11.2020 10:47

Koalice TRIKOLORA - SOUKROMNÍCI - NEZÁVISLÍ apeluje na vedení Zlínského kraje, aby přepracovalo nerealistický návrh rozpočtu na rok 2021, který byl vytvořen ještě na základě zadání minulého vedení kraje.

Trikolóra - Soukromníci - Nezávislí: Apel novému vedení Zlínského kraje - Přepracujte a zreálněte krajského rozpočtu na rok 2021
Foto: Zlínský kraj
Popisek: Zastupitelé koalice TRIKOLORA - SOUKROMNÍCI - NEZÁVISLÍ Michal Dvouletý, Jaromír Bernátek a Ivo Mitáček

„Příprava návrhu rozpočtu Zlínského kraje pro rok 2021 je dnes již plně v kompetenci nové krajské rady. A nebude to mít vůbec lehké. Jednak nové krajské vedení zdědilo po svých předchůdcích rozpočet s nerealistickou predikcí příjmů na rok 2021, ale také se spoustou kostlivců ve skříni. Zlínský kraj se bude muset zodpovědně vypořádat s velmi výrazným poklesem daňových příjmů, které na kraj doléhají v důsledku pandemie COVID-19 a v neposlední řadě také díky nově schválenému daňovému balíčku, případně dalším daňovým opatřením, které projednává Parlament ČR doslova na poslední chvíli,“ uvedl Michal Dvouletý, krajský zastupitel a předseda politického klubu TRIKOLORA - SOUKROMNÍCI - NEZÁVISLÍ.

Krajští zastupitelé za koalici TRIKOLORA - SOUKROMNÍCI - NEZVÁSILÍ apelují na Radu Zlínského kraje, aby návrhy vzniklé ještě v období působnosti bývalého krajského vedení přepracovala:

  1. Návrh rozpočtu Zlínského kraje na rok 2021, včetně Střednědobého výhledu rozpočtu, je třeba zásadním způsobem upravit, protože je neblahým „symbolem“ nezodpovědné a velikášské rozpočtové politiky předcházejícího vedení Zlínského kraje. Ve své predikci vychází původní návrh z nedosažitelných příjmů, obsahuje megalomanské výdaje např. na novou nemocnici v Malenovicích, či na neefektivně využívanou a organizovanou hromadnou veřejnou dopravu, apod.
  2. Protože výši daňových příjmů z pozice krajské samosprávy příliš neovlivníme, je třeba se zaměřit na razantní snižování běžných výdajů kraje, snižování byrokracie, posílení digitalizace, přehodnocení vnitřních procesů, a to včetně personálního auditu. Naopak je třeba posílit výdaje na rozvojové investice, které budou mít potenciál vyvolat multiplikační efekt, a tím zásadně podpořit lokální ekonomiku.
  3. Doporučujeme vznik „Krajské rozpočtové rady“ složené z odborníků, zástupců průmyslových odvětví i akademické sféry, která by se společně s novým vedením kraje zabývala analýzou skutečného stavu krajského rozpočtu, pomohla by nastavit konzervativní podobu daňové predikce rozpočtu, vyhodnotila rizika a doporučila hlavní investiční priority, které mohou vyvolat lokální prorůstový efekt.

Členové politického klubu TRIKOLORA - SOUKROMNÍCI - NEZÁVISLÍ zároveň deklarují, že jsou připraveni na tomto náročném úkolu spolupracovat s vedením Zlínského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…