Tříska (ČSSD): Otevřený dopis členům ČSSD v Ústí nad Labem

14.10.2014 17:03

Zamyšlení nad výsledky voleb sociální demokracie v Ústí nad Labem.

Tříska (ČSSD): Otevřený dopis členům ČSSD v Ústí nad Labem
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Vážená přítelkyně, vážený příteli,

dovol mi jako několikaletému členovi ústecké sociální demokracie, abych ti ve stručnosti sdělil svůj osobní názor na volební výsledky ČSSD v Ústí nad Labem. Ty ovlivnilo několik významných faktorů: „babišizace“ politické scény, bojkot médií a v neposlední řadě kauza Činoherního studia.

„Babišizace“ politiky ubrala tradičním stranám napříč celou republikou. Celospolečenská atmosféra nahrála politickému úspěchu nově vytvořeným hnutím a stranám, která o sobě prohlašují, že jsou na pravolevém spektru neukotvená a apolitická. Jejich úspěch spočíval především v negativním vymezením vůči etablovaným stranách a v programu, jehož stěžejní body byly již tradiční bezobsažná hesla o boji proti korupci a zlodějům či transparentnosti, jež , jak se později ukázalo, u voličů nejvíce rezonovaly a dokázaly je přimět, aby šli těmto protestním stranám odevzdat svůj hlas.

V uplynulém volebním období jsme vedli boj, který jsme nemohli nikdy z podstaty věci vyhrát. Bojkot médií zapříčinil to, že mimo vlastních komunikačních kanálů jako např. webové stránky a Facebook, jež jsou svým dosahem navíc velmi omezené a neoslovují naší tradiční volební základnu, jsme nemohli potenciálním voličům dostatečně prezentovat volební program, ale také výsledky práce našich zastupitelů na radnicích v uplynulých čtyřech letech. Pokud chceme být na veřejnosti vnímáni v pozitivnějším světle, musíme přehodnotit náš postoj k některým médiím a jejich zástupcům.

O kauze Činoherního studia toho bylo již napsáno i řečeno velmi mnoho, proto se této kauzy dotknu jen lehce. Bezpochyby všichni cítíme, že se na našem volebním výsledku podepsala nejvíce a jsme si vědomi toho, že bychom některé kroky učinili jiným směrem tak, aby situace neeskalovala do celorepublikových rozměrů a nestala se předvolebním tématem číslo 1.

Přestože jsem ze studijních důvodů po minulých komunálních volbách pobýval v zahraničí, měl jsem tu čest podílet se stejně jako letos na volební kampani. I ze zahraničí jsem pečlivě sledoval dění v naší straně a přišlo mi, že historický úspěch naší strany měl tisíc otců a nynější neúspěch nemá ani jednoho, ale tak to asi v životě a zejména politice bývá. Po vyhlášení výsledků se vznesla z vlastních řad kritika na podobu kampaně. Mrzí mě, že nápady, jak vést kampaň, přicházejí až v době, kdy je kampaň u konce a jsou vyhlášeny výsledky voleb. Kampaň určitě nebyla bezchybná, nicméně se domnívám, že lidé, kteří na ní ve svém volném čase pracovali, odvedli maximum a patří jim velký dík, protože je práce ve prospěch ČSSD stála velké množství fyzické i psychické energie. Můžeme být hrdí, že jsme kampaň vedli korektně a výhradně pozitivně, a to prezentací volebního programu, jeho stěžejních témat a našich lídrů.

Pokud někteří z nás budou sociálními demokraty pouze pokud půjde o prebendy, osobní prospěch a pro stranu budou pracovat jen tehdy, když půjde o čelní místo na kandidátce nebo placenou funkci, může se stát a z mého pohledu je to více než pravděpodobné, že při příštích komunálních volbách se na volebním štábu budeme třást, zda-li podobně jako ODS či TOP09 překonáme pětiprocentní uzavírací klauzuli a ještě tento výsledek budeme podobně jako zástupci těchto stran považovat za úspěch a oslavovat jej s lahví šampaňského.

Jsme členy nejstarší politické strany na české politické scéně, strany, jejíž členové za své politické přesvědčení umírali a byli perzekuováni v nacistických koncentračních táborech i komunistických lágrech, strany, jež vždy v historii byla pilířem české demokracie a neváhala se postavit jak proti nacismu, tak komunismu. Ačkoli značka sociální demokracie disponuje stále vysokým kreditem, bude nás stát během následujících 4 let značné úsilí obnovit pozitivní image sociální demokracie na Ústecku. Volební výsledek by pro nás měl být důvod k určité sebereflexi posledních čtyř let, od níž bychom se měli odrazit a pokusit se opět poctivou prací vydobýt pozici z roku 2010. Pokud budeme hledat chyby a příčiny našeho neúspěchu ve vnějších faktorech a nikoli sami u sebe, nikam se neposuneme.

S pozdravem

Mgr. Jan Tříska

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Tříska - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…