Trojkoalice: Plán toho, co dál s Nákladovým nádražím Žižkov, je

08.09.2014 14:07

Městská část Praha 3 obdržela návrh Management plánu konverze budovy Nákladového nádraží Žižkov na kulturně-vzdělávací centrum.

Trojkoalice: Plán toho, co dál s Nákladovým nádražím Žižkov, je
Foto: red
Popisek: Trojkoalice Praha

Ministr kultury zrušil rozhodnutí vlastního úřadu o souhlasu památkářů s výstavbou komerčního centra v sousedství nádraží. Dnes se od 18 hod koná na nádraží debata o budoucnosti objektu za jeho přítomnosti. Plán Trojkoalice zelených, lidovců a starostů jde však dál: po volbách chce s developery jednat o výkupu pozemků okolo nádraží do vlastnictví města.

Management plán. Zpracovatelé management plánu konverze nádraží na kulturně-vzdělávací centrum zapracovali připomínky nejen zadavatelů, jimiž jsou Městská část Praha 3 a Žižkov station development, ale i ostatních signatářů memoranda o konverzi: Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Českých drah. Plán musí nyní projít schválením zadavatelů, tzv. akceptací. Jeho základní obrysy však bude možné představit již dnes v 18 hod na Nákladovém nádraží Žižkov při veřejné debatě na téma budoucnosti budovy.

Výkup pozemků okolo do vlastnictví města. Trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a STAN do svého programu pro nadcházející volby do Zastupitelstva hlavního města zahrnula také slib, že povede jednání o výkupu pozemků na celém území, které budovu nádraží obklopuje. „Jedná se o klíčové rozvojové území Prahy, o jehož dalším osudu musí město rozhodovat se všemi právy, tedy jako vlastník,“ uvedl kandidát Trojkoalice na primátora Petr Štěpánek.
„Naším záměrem je pozemky vykoupit a vypsat na jejich využití urbanistickou soutěž s tím, že většinu území má tvořit park a část výstavba obecních bytů,“ dodal kandidát Trojkoalice a místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický.

Spor o komerční centrum. Zvrat zároveň nastává ve sporu o výstavbu se sousedním developerem, jehož stavební plány budovu nádraží, ale i dopravní situaci v ulici Jana Želivského zásadně ohrožují. „Ministr kultury před několika dny vyhověl žádosti o přezkum závazného stanoviska ministerstva kultury, kterou podala Městská část Praha 3 proti souhlasu památkářů s výstavbou předimenzovaného obchodního centra v sousedství nádraží,“ uvedl Matěj Stropnický, zástupce starostky Prahy 3 pro kulturu a památkovou péči a kandidát Trojkoalice do Zastupitelstva hlavního města Prahy. To má být součástí výstavby severně od chráněné budovy společnosti Discovery, s níž se Praha 3 soudí. Věc se tak vrací ministerstvu k novému projednání a může skončit až odejmutím souhlasu památkářů s výstavbou. Podle Stropnického jde o zásadní úspěch, byť není vyhráno.

Ministr se zároveň v odůvodnění svého rozhodnutí pozastavil nad tím, že nebylo dosud vyhlášeno tzv. ochranné pásmo kulturní památky: „Již v usnesení o zahájení přezkumného řízení jsem vyjádřil údiv nad tím, že ochranné pásmo takto významné památky nebylo dosud vyhlášeno,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman a dodal: „Bez vyhlášení ochranného pásma, což zahrnuje stanovení jeho územního rozsahu a podmínek ochranného režimu, nelze na úseku státní památkové péče účinně vynucovat omezení výstavby v prostředí kulturní památky.“ Podnět k prohlášení nyní Stropnický zpracovává.

Veřejná diskuse o nádraží dnes. Dnes se od 18:00 hod koná na Nákladovém nádraží Žižkov panelová diskuse o jeho budoucnosti. Účast přislíbili ministr kultury Daniel Hermana, místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický, náměstek generálního ředitele Českých drah Martin Ďurina, Leoš Anderle z Žižkov station developement, zástupce Institutu plánování a rozvoje aj., moderuje architekt Adam Gebrian.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Trojkoalice

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…