Tulpa (SLK): Děkujeme vojákům, kteří pomáhali v domovech důchodců

16.11.2020 11:30

Také vojáci pomáhají v současné náročné koronavirové době v zařízeních sociálních služeb zřizovaných Libereckým krajem.

Tulpa (SLK): Děkujeme vojákům, kteří pomáhali v domovech důchodců
Foto: youtube.com
Popisek: Petr Tulpa (SLK)

Od poloviny října do 11. listopadu dalo své síly k dispozici 12 příslušníků armády z vojenského útvaru 2266 Liberec. Jejich pomoci využili senioři v domovech důchodců v Rokytnici nad Jizerou a Jabloneckých Pasekách.

Liberecký kraj proto děkuje Armádě ČR za pomoc. „Vojáci zareagovali opravdu rychle a pružně. Pro naše zařízení sociálních služeb byla jejich pomoc neocenitelná,“ konstatoval Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.  

Vděčnost vojákům neskrývají ani ředitelé těch zařízení, v nichž armáda pomáhala. „Pomohli nám v těžkých dnech, kdy byla řada klientů i pracovníků nakažena Covidem-19. Vojáci přišli s pomocí do prostředí, které neznali, ale vše bravurně zvládli,“ řekla Helena Housová, ředitelka Domova důchodců Rokytnice nad Jizerou. „Pro některé klientky přítomnost armády byla i vzpomínkovou terapií, zavzpomínaly na svá mladá léta, kdy vojenské posádky byly ve většině měst.“

Ředitel domova důchodců v Jabloneckých Pasekách Jan Sembdner je rád, že se podařilo zvládnout kritické období, kdy bylo nakaženo mnoho pracovníků. „V jeden čas jich bylo nakažených víc než třicet. Nyní si již vystačíme víceméně vlastními silami, ovšem stále s pomocí dobrovolníků,“ řekl.

V sociální oblasti zřizuje kraj devatenáct příspěvkových organizací, z nichž 18 poskytuje pobytovou péči. Nalézá se v nich kolem 1300 uživatelů.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.