Tulpa (SLK): Liberecký kraj hostil Festival vědy a techniky pro děti a mládež

30.03.2019 18:41

V sídle Libereckého kraje se 19. března 2019 uskutečnilo krajské kolo již třetího ročníku Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Libereckém kraji.

Tulpa (SLK): Liberecký kraj hostil Festival vědy a techniky pro děti a mládež
Foto: youtube.com
Popisek: Petr Tulpa (SLK)

Jeho cílem je podněcovat co nejvíce talentovaných žáků základních a středních škol k odhalování a rozvíjení tvůrčích schopností prostřednictvím řešení konkrétních vědeckých a technických projektů.

Za Liberecký kraj přivítal účastníky festivalu Petr Tulpa, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, který ocenil nárůst projektů zapojených do letošního ročníku. Celkem 35 žáků z dvanácti základních škol a střediska pro volný čas dětí a mládeže prezentovalo dvacet projektů v kategorii Junior. Dvacet projektů představili žáci středních škol v kategorii „Středoškolák“.

Ve srovnání s prvním ročníkem došlo k poměrně výraznému nárůstu projektů. Při slavnostním zahájení festivalu popřál Petr Tulpa všem účastníkům odvahu a klid při obhajobě svého projektu a současně poděkoval pedagogům a dalším zástupcům škol za jejich aktivitu a práci s žáky při přípravě projektů. „Liberecký kraj se snaží podporovat projekty zaměřené na rozvoj tvořivosti a technického vzdělávání žáků, neboť praxe stále více ukazuje na nedostatek odborníků v technických oborech,“ uvedl Petr Tulpa.

Odborného hodnocení projektů se ujali odborníci z praxe, zástupci společnosti Jablotron a Nadace Jablotron, TRW Automotive Czech s.r.o, Centrex s.r.o., APERTA, DDM Vikýř Jablonec nad Nisou a středních odborných škol. Komise hodnotila především obsahovou kvalitu projektu, zpracování posteru, ale rovněž prezentační dovednosti autorů a návaznost projektu na další aktivity. Na základě rozhodnutí odborné komise byly do celorepublikového finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET 2019 nominováno celkem pět projektů v kategorii Středoškolák:

Výroba quadrokoptéry s možností natáčení (Stanislav Hilgartner, SPŠ SE a VOŠ Liberec)
Vozík pro lineární pohyb kamery (Tomáš Rous, SPŚ SE a VOŠ Liberec)
Ultrazvukové svařování netkané textilie (Daniel Bobvoš, SPŚ SE a VOŠ Liberec)
Obarvování černobílých fotografií pomocí neuronové sítě (Jaroslav Urban, SPŚ SE a VOŠ Liberec)
Ekosystém (František Macek, AMAVET Lomnice nad Popelkou)

Celostátní finále se uskuteční 4. a 5. dubna 2019 v Praze a nejlepší řešitelé z národního finále budou se svými projekty reprezentovat Českou republiku v květnu v americkém Phoenixu a dalších mezinárodních soutěžích.

Celkem 30 autorů nejlepší projektů a jejich kvalitní obhajobu v obou kategoriích bylo oceněno nominací na krátkodobou zahraniční stáž ve Francii, která se uskuteční v květnu 2019 díky finanční podpoře Nadace Jablotron. 

Kompletní výsledkovou listinu naleznete na stránkách pořadatele Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, z.s. 

Festival vědeckých a technických projektů v Libereckém kraji realizuje Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s. ve spolupráci s Libereckým krajem a Nadací JABLOTRON v rámci projektu Program vytváření a rozvíjení zájmu žáků o vědecké a technické obory v Libereckém kraji. Festival je podporován také Krajskou hospodářskou komorou Liberec, která se podílí především na spojení teorie s praxí zapojením zaměstnavatelů do hodnocení projektů mladých autorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice