Tužová (VPM-NK): Graffiti v ulicích Žižkova

20.09.2014 11:00

Graffiti se během několika desítek uplynulých let stalo součástí každodenního městského života a setkáváme se s nimi takřka „na každém rohu“.

Tužová (VPM-NK): Graffiti v ulicích Žižkova
Foto: VPM-NK
Popisek: PaedDr. Miroslava Tužová

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Charakter ulice už dávno neurčují jen budovy, které v ní stojí, ale stále častěji na ní své otisky bohužel zanechávají ti, co tudy jen projdou. Graffiti se během několika desítek uplynulých let stalo součástí každodenního městského života a setkáváme se s nimi takřka „na každém rohu“. Graffiti je druh výtvarného projevu, který se uplatňuje ve veřejném prostoru a autoři jsou zpravidla mladí lidé. Subkultrura je pro ně jedna z možností, jak si vytvořit svojí identitu, a proto si každý autor volí své jméno, pseudonym.

Tento druh „umění“ vznikl v 70. letech 20. století v Americe, na okrajích města, v chudinských čtvrtích v opuštěných prostorech, průchodech a garážích.

Praha je ve své podobě velmi specifická, je zde koncentrováno velké množství historických objektů, jak v památkové rezervaci, tak i v pražských památkových zónách, a proto je toto „umění“ vnímáno Pražany velmi negativně. Majitelé objektů v historickém centru i v zónách vynakládají velké prostředky na obnovu fasády a je tedy velmi smutné, když za několik dní je tato znehodnocena bezcenným výtvorem.

Mezi graffiti se sice najdou i zajímavé výtvory, které jsou plnohodnotnými výtvarnými díly, nicméně takováto plnohodnotná výtvarná díla tvoří pouze velmi malou částí sprejerské produkce. Početně převládají rutinní čmáranice a signatury (tagy), které významnější uměleckou hodnotu nemají a pouze znehodnocují objekty.

Poslední dobou je snahou některých městských částí (také MČ Praha 3) zlegalizovat plochy, na kterých by se „toto umění“ mohlo legálně provádět. Nelze se ale domnívat, že by legalizací vytipovaných ploch vedlo k ochraně zájmů zachování historických, stavebních a architektonických hodnot města. Velká část sprejerů legální plochy odmítá, protože činnost na nich nekoresponduje s jejich ilegalitou. Ve velkoměstském prostředí hl. m. Prahy se v důsledku nedostatečné kontroly a anonymity obyvatelstva nedaří snižovat nelegální sprejování a s ním související trestné činnosti, které jsou penalizovány trestním předpisem (§228 trestního zákoníku).

Městská část Praha 3 leží částečně v památkové zóně Vinohrady, Žižkov, Vršovice, která byla prohlášena vyhláškou hl. m. Prahy č. 10/1993 Sb., o prohlášení částí území hlavního města Prahy za památkové zóny a o určení podmínek jejich ochrany a legalizací ploch v památkově chráněném území hl. m. Prahy bez výjimky by došlo k negativnímu narušení památkových hodnot dané lokality a ke vzniku nebezpečného precedentu.

PaedDr. Miroslava Tužová
volební kandidátka za Volbu pro město - Nezávislí kandidáti - Praha 3

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VPM-NK

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě