Tylová (Piráti): Rada MČ Praha 12 na poslední chvíli schválila veřejnou zakázku za 160 mil. Kč

09.11.2018 20:20

Rada městské části Praha 12 schválila na posledním jednání rady veřejnou zakázku na údržbu zeleně na další 4 roky. Tisk předložila radní za životní prostředí Renata Adámková (ANO).

Tylová (Piráti): Rada MČ Praha 12 na poslední chvíli schválila veřejnou zakázku za 160 mil. Kč
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Zakázka je vypsaná na více než částku 160 mil. Kč. Péči o zeleň v končícím volebním období provázely podivnosti od r. 2016, kdy rada vybrala na práce firmu, která prováděla především úklidy, ale s péčí o veřejnou zeleň zkušenost neměla. Ta na zakázku na začátku roku 2017 rezignovala. V dalším období byly objednávány práce odděleně na základě objednávek do 2 mil. Kč, jako zakázky malého rozsahu. Proto zastupitelstvo v červnu 2018 po radě požadovalo, aby zakázku konečně řádně vypsala. Pro úplnost dodejme, že Prah 12 patří k nejzelenějším městským částem. 

Péče o veřejnou zeleň se dělí podle území jednotlivých sídlišť na 9 lokalit.

Rada si s tím poradila po svém. Zakázku na rozdíl od předchozích let vypsala jako jeden celek. Tomu odpovídají požadavky na vysoké garance, takže k plnění zakázky se může přihlásit jen několik málo firem. Ty budou práce dále přerozdělovat menším firmám. To samozřejmě zakázku zdraží.

Eva Tylová zastupitelka za Piráty s podporou Zelených k tomu uvádí: „Pro transparentní zadání je nutné vypsat zakázku jako nadlimitní, ale s možností, aby se na jednotlivé části (lokality) mohly hlásit jednotlivé firmy. To zaručí větší konkurenceschopnost a tím i nižší cenu. V předchozím volebním období byly náklady na péči o zeleň cca 120 mil. Kč při stejném rozsahu prací.“

Zastupitelé z budoucí koalice (Piráti s podporou Zelených, TOP 09 a ODS), která radnici převezme, radní Adámkovou vyzývali, aby vypsání zakázky řešila i s nimi. Bohužel k jednání nad konkrétním zadáním nedošlo a zakázka byla schválena jako jeden celek, navíc bez finančního krytí na příští rok.

Hana Jandová, zastupitelka za TOP 09 k tomu dodává: „Je s podivem, že odcházející vedení radnice, které více než rok přes upozorňování opozice i kontrolního orgánu MHMP odmítalo řádně vypsat zakázku na „zeleň „, nyní spěchá tak, že nemůže zadání projednat s nastupujícím vedením.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…